In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid