In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt