In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst