In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof