In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)