In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Bloempap

26 februari 2015
van Dale