In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn