In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Soci√ęteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink