In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema