In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond