In de omgeving van de Betuwe wordt er veel fruit geteeld. Daar kun je ontzettend veel lekkere dingen mee maken. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger altijd kersen op brandewijn maakte of boerenmeisjes, abrikozen op brandewijn. Ik was toen een jaar of 16 en kreeg een glaasje net als de andere vrouwen. Het werd vroeger altijd bewaard tot de Kerstdagen maar tegenwoordig zie je het ook vaak op visites. Het is een echte damesborrel!

Meestal werden vroeger de meikersen gebruikt, die zijn lekker zacht wat er voor zorgt dat de brandewijn er goed in kan trekken. Tegenwoordig zijn de kersen harder en blancheer ik ze eerst een minuut in kokend water. Dan zijn ze zachter en heb je hetzelfde effect.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Ommeren Drank

Meer verhalen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen