Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen