Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff