Mijn moeder vertelde vroeger vaak, meestal na de geboorte van een van haar kinderen, dat ze eigenlijk ‘kraamvrouwenkost’ moest eten. Dat deden ze namelijk ook op de boerderijen in de omgeving. Het gerecht werd meestal bereid door de buurvrouwen. De lekkernij sterkte goed aan en was, om in oude termen te spreken, ‘good veur’t zog’ (goed voor de melkgift).

Hieronder de moderne versie van het oude recept die ik pasgeleden nog maakte en voor jullie fotografeerde.


Recept:
250 gram blauwe pruimen
250 gram rozijnen
2 beschuiten
1 liter gortenpap (van de supermarkt)
basterdsuiker.

Bereiding:
Laat de pruimen een nacht weken. Breng ze de volgende dag aan de kook. Voeg daarna de rozijnen en de in stukken gebroken beschuit toe. Laat het geheel een minuutje
of dertig zacht doorkoken. Gebruik een pak gortenpap (van de supermarkt) en giet die erbij. Breng alles weer aan de kook. Voeg bij het opdienen bruine basterdsuiker toe.

Eet smakelijk

Categories:: Eten en drinken Geboorte Winterswijk Recept

Meer verhalen

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias