De oude controversies tussen de bevolking van naast elkaar gelegen plaatsen verdwijnen ook in de Achterhoek eigenlijk nooit.

Binnen de huidige gemeente Oude IJsselstreek is Terborg is oud stadje ( alhoewel daar tegenwoordig weinig van te zien is) die witte brood aten en neerkeken op de boeren inwoners van Silvolde, die zich met boekweit voeden.

Tegenwoordig is er weinig verschillen tussen de bevolking van deze bijna in elkaar overlopende plaatsen, maar zo voelen de bewoners dit niet.
In Silvolde is ondanks de reformatie een sterke rooms katholieke traditie tot de huidige tijd bewaard gebleven. Zo kent men er meerdere carnavalsverenigingen, waarin het karakter van de inwoners van Silvolde terug te vinden is.

Op de markt van Silvolde bestaat al lang Bakkerij Ten Have. Hier wordt het plaatselijke brood en banket nog 6 dagen per week traditioneel gebakken. De huidige bakker Bert Navis is letterlijk en figuurlijk in deze baktraditie gestapt.


Even buiten Silvolde in de Kroezenhoek op de Silvoldse Slaege liggen oude akkers tussen de waterlopen geklemd. Hier zit nog “oer”in de grond, klompen ijzeroxide waar de vroegere IJzernijverheid van deze streek op ontstaan is. Namen van vroeger als Etna, Atag en DRU zijn daar uit voort gekomen. De industrie is verdwenen en IJzererts wordt hier niet meer gewonnen, maar deze oude gronden zijn uiterst geschikt voor de activiteiten van de graanteler Jan Stevenink, die hier bijzondere graansoorten teelt. En groeit hier weer spelt. Een oude graansoort, een soort oergraan die eigenlijk door tarwe verdrongen was, maar tegenwoordig weer in de belangstelling staat. Zeker omdat het een gewas is dat zonder veel chemische middelen te telen is. En bovendien voor veel mensen die slecht reageren op tarweproducten ( tarwe en gluten allergie of intolerantie) vaak wel kunnen eten.

Met de daar geteelde spelt wordt zelfs plaatselijk bier gebrouwen, maar de samenwerking van graanteler Jan Stevenink en bakker Jan Navis heeft een hele serie broden, gemaakt van het plaatselijk geteelde spelt opgeleverd.

Je hoeft geen tarwe-intolerantie te hebben om van dit brood te genieten. Elke dag is het op de markt van Silvolde verkrijgbaar. Brood waarvan het meel op een kleine graanmolen in de bakkerij wordt gemalen en zo net gemalen gelijk in de broden met natuurlijke desem worden gebruikt.
En zo bakt men in de vroege ochtenduren natuurlijk spelt witte en volkoren brood, maar ook bijzondere broden als Gruuntebrödje, uiteraard vol heerlijke groente. Of heerlijk kaas-ui brood en nog lekkerder Heksenbrood.

Maar bakker Bert Navis is ook in de traditie van de carnavalclubs in Silvolde gestapt en na broden voor de verenigingen te hebben gemaakt, stonden de dames die al die activiteiten in Silvolde mogelijk maakten aan zijn deur. De Olde Wieven voelden zich niet voldoende gewaardeerd.
Nu, dat hoeft tegenwoordig niet meer want de dames hebben hun eigen brood: een mooi spelt brood vol zoete vulling als rozijnen, krenten, noten en suiker. Dat vader of kinderen ook als het niet Moederdag is wel voor moeder de vrouw mag kopen. Want Olde Wievenbrood maakt het hart zeker zacht. En men eet gelijk de vingers er bij op.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Silvolde

Meer verhalen

Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink