De oude controversies tussen de bevolking van naast elkaar gelegen plaatsen verdwijnen ook in de Achterhoek eigenlijk nooit.

Binnen de huidige gemeente Oude IJsselstreek is Terborg is oud stadje ( alhoewel daar tegenwoordig weinig van te zien is) die witte brood aten en neerkeken op de boeren inwoners van Silvolde, die zich met boekweit voeden.

Tegenwoordig is er weinig verschillen tussen de bevolking van deze bijna in elkaar overlopende plaatsen, maar zo voelen de bewoners dit niet.
In Silvolde is ondanks de reformatie een sterke rooms katholieke traditie tot de huidige tijd bewaard gebleven. Zo kent men er meerdere carnavalsverenigingen, waarin het karakter van de inwoners van Silvolde terug te vinden is.

Op de markt van Silvolde bestaat al lang Bakkerij Ten Have. Hier wordt het plaatselijke brood en banket nog 6 dagen per week traditioneel gebakken. De huidige bakker Bert Navis is letterlijk en figuurlijk in deze baktraditie gestapt.


Even buiten Silvolde in de Kroezenhoek op de Silvoldse Slaege liggen oude akkers tussen de waterlopen geklemd. Hier zit nog “oer”in de grond, klompen ijzeroxide waar de vroegere IJzernijverheid van deze streek op ontstaan is. Namen van vroeger als Etna, Atag en DRU zijn daar uit voort gekomen. De industrie is verdwenen en IJzererts wordt hier niet meer gewonnen, maar deze oude gronden zijn uiterst geschikt voor de activiteiten van de graanteler Jan Stevenink, die hier bijzondere graansoorten teelt. En groeit hier weer spelt. Een oude graansoort, een soort oergraan die eigenlijk door tarwe verdrongen was, maar tegenwoordig weer in de belangstelling staat. Zeker omdat het een gewas is dat zonder veel chemische middelen te telen is. En bovendien voor veel mensen die slecht reageren op tarweproducten ( tarwe en gluten allergie of intolerantie) vaak wel kunnen eten.

Met de daar geteelde spelt wordt zelfs plaatselijk bier gebrouwen, maar de samenwerking van graanteler Jan Stevenink en bakker Jan Navis heeft een hele serie broden, gemaakt van het plaatselijk geteelde spelt opgeleverd.

Je hoeft geen tarwe-intolerantie te hebben om van dit brood te genieten. Elke dag is het op de markt van Silvolde verkrijgbaar. Brood waarvan het meel op een kleine graanmolen in de bakkerij wordt gemalen en zo net gemalen gelijk in de broden met natuurlijke desem worden gebruikt.
En zo bakt men in de vroege ochtenduren natuurlijk spelt witte en volkoren brood, maar ook bijzondere broden als Gruuntebrödje, uiteraard vol heerlijke groente. Of heerlijk kaas-ui brood en nog lekkerder Heksenbrood.

Maar bakker Bert Navis is ook in de traditie van de carnavalclubs in Silvolde gestapt en na broden voor de verenigingen te hebben gemaakt, stonden de dames die al die activiteiten in Silvolde mogelijk maakten aan zijn deur. De Olde Wieven voelden zich niet voldoende gewaardeerd.
Nu, dat hoeft tegenwoordig niet meer want de dames hebben hun eigen brood: een mooi spelt brood vol zoete vulling als rozijnen, krenten, noten en suiker. Dat vader of kinderen ook als het niet Moederdag is wel voor moeder de vrouw mag kopen. Want Olde Wievenbrood maakt het hart zeker zacht. En men eet gelijk de vingers er bij op.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Silvolde

Meer verhalen

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik