Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk