Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen