Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen