Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil