Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak