Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde