Deze ouderwetse boeren lekkernij werd vroeger vrijwel alleen gemaakt op de grotere boerderijen. Die konden zich permitteren om in het najaar, maar vaker nog tijdens feestelijke gebeurtenissen, een koe te slachten. Voor de kleinere boertjes was dat niet mogelijk die hadden het geld niet. Zij beperkten zich tot het slachten van een vet gemest varken.

De koe is de leverancier van de grondstoffen voor de rolpens namelijk pens en vet rundvlees van de borst. De rolpens wordt gemaakt van vlees dat in grove stukken is gemalen of met de hand gehakt. Aan het rundvlees wordt, als dat voorhanden is, vers kinnebakspek (kopspek) van het varken toegevoegd. Meestal is dat echter niet het geval en wordt alleen vet rundvlees gebruikt. De rolpens wordt dan wel wat taaier. Deze laatste werkwijze wordt echter beschreven als het originele recept. De gebruikte kruiden zijn: witte peper, kruidnagel, zout mosterdzaad. Afhankelijk van de streek kan de kruiding verschillen. Het gekruide deeg gaat in langwerpige zakjes die met de hand worden genaaid (foto) van rechthoekige stukken goed schoon geschraapte runderpens. De rolpens wordt gegaard in een groentebouillon. Na afkoeling wordt de rolpens, gedurende minimaal 10 dagen, in een mengsel van water en azijn gelegd waaraan smaakmakers als mosterdzaad, laurierblaadjes, kruidnagel, Spaanse pepers en citroenschijven zijn toegevoegd. De azijn zorgt ook voor een betere houdbaarheid.

Originele rolpens wordt nog maar bij enkele traditioneel werkende en zelf slachtende slagers gemaakt. Deze destijds heel luxe lekkernij wordt in dunne plakken gesneden en krokant gebakken. Je eet deze plakken op het brood, inclusief de krokante pensrandjes, en bij de warme maaltijd.

Gerelateerde verhalen

Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Achterhoek Recept Vlees

Meer verhalen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg