De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias