De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer