De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es