De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks