De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff