De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso