De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen