De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan