De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer