De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden