De vader van uw schrijver had van 1939 tot ongeveer 1962 een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Dat betekende dat er altijd wel een stukje vlees op tafel stond. Dat was meestal niet het mooiste stuk, want dat kon nog verkocht worden. Zelf aten we vaak de overgebleven stukken die er soms ook niet echt fraai meer uitzagen. Maar weggooien was niet aan de orde. Alles moest op.

Een mooi voorbeeld van deze aanpak wil ik jullie niet onthouden. Men maakte vroeger, niet alleen in Winterswijk, maar in heel Nederlaand, en ook nu nog wel, een stevige soep van stukken rundvlees (klapstuk), schenkels en mergpijpen. Stevige kost die zat als een huis en genoeg power gaf om er weer tegenaan te kunnen. Hierbij de 'Winterswijkse slagersvariant'. Slager Kwak ging als volgt te werk. Daar werd op de zaterdagavond alles wat er aan vellen, drellen en restjes vlees op het hakblok lag in een grote soeppan geschoven. Een mooie opruiming. Naast de resten ging in de pan ook een grote rundernier, als we tenminste het geluk hadden dat die niet was verkocht. Voor ons was dat namelijk een delicatesse. De pan ging op het fornuis met het vlees en de nier onder een flinke plons water en alles stond te koken en te borrelen totdat Pa naar bed ging. De andere dag werd eerst gestolde vet van de bovenkant geschept anders was de soep te vet en, wellicht nog belangrijker, het vet werd ingeleverd bij de vetophaler en leverde nog een paar centen op. De soep werd vervolgens afgemaakt met kruiden en vermicelli en heet geserveerd. Alleen tijdens feestdagen kwamen er nog soepballetjes bij.

Eerst werd de soep gegeten en daarna kwam het dampende vlees en dergelijke op tafel. Net als veel Winterswijkers werd het soepvlees op tafel gezet met komkommerplakjes in het zuur, zoetzure augurken, zilveruitjes en mosterd. Het soepvlees werd aan draadje uit elkaar getrokken en vermengd met voornoemde ingrediënten en heeft een volle en heel rijke smaak. Soepvleis uut Wenters. Tegenwoordig zouden ze een dergelijke delicatesse waarschijnlijk ‘ lauwwarme rundvleessalade’ noemen.

Categories:: Eten en drinken Winterswijk Slacht Vlees

Meer verhalen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij