De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole