De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen