De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch