De ribbetjes van het varken, die we tegenwoordig ook kennen onder de naam krabbetjes, werden vroeger soms gezouten om ze beter te kunnen bewaren. Op de Veluwe ontstond door deze bewerking een ouderwetse specialiteit die bij de plaatselijke slager nog steeds te koop is. De 'schellar'. Dat zouten gebeurde met behulp van in water opgelost zout de pekel of ze werden gewoon ingewreven met puur zout. Men liet de ribbetjes gewoon een paar weken liggen, meestal in een pekelvat (foto) en dan waren ze voldoende gezouten. Naar de huidige maatstaven waren ze dan 'bremzout'. Tot slot werden ze in de buitenlucht te drogen gehangen. Na verloop van tijd droogden ze dan helemaal in en werden steeds harder. Voor het eten werden ze een tijdje geweekt in koud water om ze wat te ontzouten en zachter te maken en vervolgens werden ze bovenop de stamppot meegekookt. De witte vlekken op het product ontstaan door zoutuitslag tijdens het drogen. Door het weken voor het koken gaan die vanzelf weg. Desondanks bleven de schellars nog steeds erg zout. Tegenwoordig worden de schellars wat lichter gezouten, maar de smaak is nog helemaal authentiek.

Gerelateerde verhalen

Borskorn Borskorn
De huisslachting De huisslachting
Nägelholt Nägelholt

Galerij
Categories:: Eten en drinken Veluwe Uddel

Meer verhalen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen