Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen