Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman