Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer