Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier