Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk