Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp