Inmiddels een begrip in en om Lichtenvoorde ”het speculaas hart”. Wanneer de dagen weer langer worden en de sinterklaas komt dichterbij hoort een speculaashart er gewoon bij. Door de volle smaak van de beste speculaaskruiden en de zoete fondant is het een echte lekkernij.

Het deeg voor het originele speculaashart wordt gemaakt van een speciale roomboter. De roomboter heeft een erg hoog smeltpunt waardoor het hart niet zacht word wanneer er een fondant laag op word gestreken aldus Hugo Jansen van Bakkerij Oude Wesselink. De smaak van het speculaas komt uiteraard door de speculaaskruiden. De hoeveelheid en de kwaliteit van de kruiden is erg belangrijk, te veel kruiden geeft een te scherpe smaak. Het speculaas moet 25 minuten gebakken worden, dit is in verhouding met andere koekjes erg lang. Door de lange baktijd krijgt het speculaas zijn krokantheid en komt de volle smaak naar boven.

De herkomst van het speculaashart

Rond de middeleeuwen gaf men tijdens sinterklaasmarkten elkaar poppen of harten van speculaas of taai taai. Deze harten heten vrijer of vrijster. De bedoeling hiervan was dat de jongen het initiatief kon nemen om het meisje ten huwelijk te vragen. Wie het geschenk accepteerde gaf daarmee te kennen het huwelijk te accepteren.

Bij de elite lag dit een stuk ingewikkelder, hier was het gebruik dat alleen de jongen de vrijer bij het meisje thuis lieten bezorgen. Dit gebeurde meestal anoniem, het meisje moest hierdoor het geschenk aan juiste gever toeschrijven. Ook was er de mogelijkheid het geschenk te weigeren, de acceptatie was vaak afhankelijk van de toestemming van de vader.

In de negentiende eeuw werden er koekvergulden feesten gegeven, dit was een feest bij de bakker waar koeken werden verguld met bladgoud, hier werd ook gegeten, gedronken en gedanst. Wanneer er jongens en meisjes uit de elite naar deze feesten gingen werd er door de ouders een opzichter meegestuurd die controle uitvoerde op de partnerkeuze.

Later in de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om Sinterklaas in huiselijke kring te vieren. Mensen gaven elkaar harten om aan elkaar de liefde te tonen.

Video
Categories:: Eten en drinken Feestdagen Sinterklaas Brood en banket Liefde Lichtenvoorde Keuze van de redactie

Meer verhalen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak