Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen