Lekkere winterse kost : Balkenbrij.

Balkenbrij werd van oudsher in de slachtmaand november gemaakt, het varken werd dan geslacht en op de leer gehangen en handig door de slager en de boerin verwerkt tot lekkere produkten.

Eén van deze produkten was balkenbrij. maar waar wordt het nou precies van gemaakt. Tegenwoordig van varkensvlees, bouillon, boekweitmeel en specerijen of rommelkruid. Het verschil van welke specerijen je gebruikt maakt of dat de balkenbrij grijs of rood is. Daardoor is de smaak van rode of grijze balkenbrij zo verschillend. Er wordt ook nog vaak spekjes of rozijnen doorheen gedaan.Voor ieder wat wils. Je snijdt de balkenbrij in dunne plakken en bakt hem in de koekenpan. Lekker op brood met appelstroop, stroop of suiker.

Maar lust u nou liever de rode of de grijze? Dat is afhankelijk van in welke streek u moeder geboren is, was zij gewend aan de rode balkenbrij of de grijze balkenbrij. Dan is de kans groot dat u ook de zelfde geproefd heb als u moeder. In de Betuwe tussen Gendt en Buren eet men het liefs de rode balkenbrij. Deze is met rommelkruid ( anijs,peper zout,enz een beetje een geheim recept. De moderne versie van de balkenbrij is de frikandel. Het grootste verschil tussen deze beide is dat in plaats van boekweitmeel, bloem gebruikt wordt.

Dan de naam: balkenbrij

Men maakte met de bovenstaande ingrediënten een brij en hing deze dan aan de balk, oftewel de naam balkebrij.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Balkenbrij Balkenbrij

Video
Categories:: Eten en drinken Zetten Vlees Keuze van de redactie

Meer verhalen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette