De oude, uit Wehl afkomstige, benaming van een vleeswaar die vooral in het zuiden van de Achterhoek bekend staat als ‘zwaardemaag’.

Een ouderwetse lekkernij die meestal gemaakt werd van de overgebleven vleessnippers na het slachten en de koppen van de slachtdieren. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel niet meer gemaakt. Voor zover uw schrijver weet alleen nog bij slagerij Bles in Wehl. Maar vraag er eens naar bij de ambachtelijke slager. Je weet maar nooit. De basis  bestaat, zoals gezegd, meestal uit vlees en spek van een varkenskop, runderkop en/of kalfskop samen met het vel van varkens, het zogenaamde zwoerd.

De koppen worden licht gezouten en daarna in de bouillon gekookt samen met het rundvlees. Als het vlees gaar is, wordt het in grove stukken gesneden met uitzondering van het rundvlees en het zwoerd dat heel fijn wordt gemalen. Alles wordt goed door elkaar gemengd met wat peper en foelie. Afhankelijk van de streek wordt er soms een weinig azijn toegevoegd. Vervolgens wordt het deeg in goed schoongemaakte varkensmagen gestopt die vervolgens worden dicht genaaid of dicht gestoken met worstepinnen. De gevulde maag wordt gekookt op circa 80 graden en moet daarna voldoende afkoelen. Er zijn ook varianten die na het koken nog licht worden gerookt boven een rokend vuurtje van beukenhoutkrullen.

Voor het gebruik lag de worst dan nog enkele dagen te drogen.

De zwaardemaag werd voor het gebruik in plakken gesneden en meestal op zon- en feestdagen op de boterham gegeten.

Categories:: Eten en drinken Vlees Wehl

Meer verhalen

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias