Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen