Dit is toch een traditie die bijna over de hele wereld wel bekendheid geniet, gezien de internationale deelname. Zelf ben ik er me bewust van sinds m'n 4e jaar zo'n beetje. Kom uit een gezin van 9 kinderen dus daar was altijd wel iemand die meeliep. Vandaar dat ik ook al heel wat medailles heb verzameld. Dit jaar loop ik mee voor de 46e keer. Er waren natuurlijk onderbrekingen door omstandigheden. Maar wat ik me ervan herinner is het altijd een groot festijn.

Ik woon nu in Tiel, dus moet wel zorgen dat ik er op tijd ben, anders kun je er niet meer door in het dorp. Het is altijd verzamelen bij mijn oudste zus op de Stortweg in Oosterbeek. Vroeger bij onze ouders op de Nassaulaan. Daar komen broers, zusters, neven en nichten en zelfs de kleinkinderen en kinderen daar weer van. Ieder jaar weer een paar meer. Een neef van mijn vader, Jan Otten, loopt hem zelfs al alle keren mee. Dus misschien een beetje familietraditie.

Blarenbal

Vroeger liepen we ook wel met een stel schoolvriendinnen mee en dan was het s'avonds gezellig in het dorp. Dat vind ik wel jammer, dat dat er niet meer is. Zoals het blarenbal vroeger, dat was erg gezellig, weet niet of dat er nog steeds is. Op afstand krijg je niet alles meer mee. Alhoewel de organisatie je wel via een nieuwsbrief op de hoogte houdt, tegen de tijd dat het weer gaat spelen. Ook de prachtige omgeving waardoor je wandelt is iedere keer weer een genot. Jammer dat er ook wel veel verandert in de jaren in het dorp en omgeving. Maar ja dat is de tand des tijds, zullen we maar zeggen.

Wij hebben Poolse vrienden, die wonen al 34 jaar in Nederland waarvan 30 jaar in Tiel, die vinden het ook interessant, vooral de herdenkingen van de Poolse brigades in Driel. Zo weet je ook een beetje wat er wordt gezegd, want je hebt een tolk bij je.

Ik hoop dat dit natuurlijk een feest blijft in Oosterbeek. Het is voor een goed doel en het verbroedert de mensen, zeker op zo'n dag. Daarom vind ik eigenlijk wel dat dit erbij hoort, als taditie in Oosterbeek.

Kijk hier voor het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Evenementen Sport en vrije tijd Wandelen Herdenken September

Meer verhalen

Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos