Door de jaren heen hebben de Hummelose bielemannen het vervoer van de kermiswoensdag aangepast van te-voet naar een prachtig verbouwde auto. Het bouwen van de auto geeft al weken van te voren het plezier van de kermis die komen gaat. Plannen maken over wat er op de auto gebouwd gaat worden en welke kleuren er het jaar gebruikt gaan worden om het voertuig op te pimpen.

Maar ook de voorpret van de teksten die aan de notabelen, de mensen waarvoor het vaandel geslagen wordt, op kermiswoensdag zullen worden voorgelezen is ruim aanwezig bij het bielemansteam.

Ook de kinderen van basisschool de Woordhof mogen ruim meegenieten met de bielemanspret. Woensdagmorgen worden er balonnen opgelaten net buiten het dorp. De kinderen worden door de bielemannen van school opgehaald en achter de bielemansauto aan is het grote pret voor de kleinsten. Sommige kinderen zijn nog een beetje bang voor de bielemannen. Daarom wordt een paar weken vantevoren 1 van de bielemannen op school en in de klas van groep 1 en 2 geschminkt en kunnen de kinderen zich inleven hoe de metamorfose van een bieleman gebeurt. Ze vergeten het hun hele leven niet meer, maar of het op dat moment helpt om de angst voor de gekleurde man in te dammen, dat is niet bij ieder kind het geval.

Het feit dat er iedere Hummelose kermis oud-Hummelo-ers terug komen om het feest mee te maken en oude bekende te treffen, geeft aan dat het belangrijk is en blijft om het het geheel authentiek en in traditioneel te houden. Ikzelf heb 23 jaar lang het plezier mogen ervaren om Hummelose bieleman te zijn. Twee jaar geleden ben ik afgelost door bieleman Jelle en vorig jaar is Erik na 20 jaar gestopt. Hij is afgelost door Dimitri en samen met oud-gediende Andre maken zij het team voor de komende jaren weer compleet, met een jonger gemiddelde in leeftijd! Dit epistel kan nog gevuld worden met vele alineas. Maar het feest met eigen ogen mee maken is veel mooier. Tot op TV! Tot op de Hummelose kermis!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Hummelose Volksfeest Hummelose Volksfeest

Categories:: Evenementen Hummelo Kermis Volksfeest September

Meer verhalen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen