Door de jaren heen hebben de Hummelose bielemannen het vervoer van de kermiswoensdag aangepast van te-voet naar een prachtig verbouwde auto. Het bouwen van de auto geeft al weken van te voren het plezier van de kermis die komen gaat. Plannen maken over wat er op de auto gebouwd gaat worden en welke kleuren er het jaar gebruikt gaan worden om het voertuig op te pimpen.

Maar ook de voorpret van de teksten die aan de notabelen, de mensen waarvoor het vaandel geslagen wordt, op kermiswoensdag zullen worden voorgelezen is ruim aanwezig bij het bielemansteam.

Ook de kinderen van basisschool de Woordhof mogen ruim meegenieten met de bielemanspret. Woensdagmorgen worden er balonnen opgelaten net buiten het dorp. De kinderen worden door de bielemannen van school opgehaald en achter de bielemansauto aan is het grote pret voor de kleinsten. Sommige kinderen zijn nog een beetje bang voor de bielemannen. Daarom wordt een paar weken vantevoren 1 van de bielemannen op school en in de klas van groep 1 en 2 geschminkt en kunnen de kinderen zich inleven hoe de metamorfose van een bieleman gebeurt. Ze vergeten het hun hele leven niet meer, maar of het op dat moment helpt om de angst voor de gekleurde man in te dammen, dat is niet bij ieder kind het geval.

Het feit dat er iedere Hummelose kermis oud-Hummelo-ers terug komen om het feest mee te maken en oude bekende te treffen, geeft aan dat het belangrijk is en blijft om het het geheel authentiek en in traditioneel te houden. Ikzelf heb 23 jaar lang het plezier mogen ervaren om Hummelose bieleman te zijn. Twee jaar geleden ben ik afgelost door bieleman Jelle en vorig jaar is Erik na 20 jaar gestopt. Hij is afgelost door Dimitri en samen met oud-gediende Andre maken zij het team voor de komende jaren weer compleet, met een jonger gemiddelde in leeftijd! Dit epistel kan nog gevuld worden met vele alineas. Maar het feest met eigen ogen mee maken is veel mooier. Tot op TV! Tot op de Hummelose kermis!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Hummelose Volksfeest Hummelose Volksfeest

Categories:: Evenementen Hummelo Kermis Volksfeest September

Meer verhalen

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman