Door de jaren heen hebben de Hummelose bielemannen het vervoer van de kermiswoensdag aangepast van te-voet naar een prachtig verbouwde auto. Het bouwen van de auto geeft al weken van te voren het plezier van de kermis die komen gaat. Plannen maken over wat er op de auto gebouwd gaat worden en welke kleuren er het jaar gebruikt gaan worden om het voertuig op te pimpen.

Maar ook de voorpret van de teksten die aan de notabelen, de mensen waarvoor het vaandel geslagen wordt, op kermiswoensdag zullen worden voorgelezen is ruim aanwezig bij het bielemansteam.

Ook de kinderen van basisschool de Woordhof mogen ruim meegenieten met de bielemanspret. Woensdagmorgen worden er balonnen opgelaten net buiten het dorp. De kinderen worden door de bielemannen van school opgehaald en achter de bielemansauto aan is het grote pret voor de kleinsten. Sommige kinderen zijn nog een beetje bang voor de bielemannen. Daarom wordt een paar weken vantevoren 1 van de bielemannen op school en in de klas van groep 1 en 2 geschminkt en kunnen de kinderen zich inleven hoe de metamorfose van een bieleman gebeurt. Ze vergeten het hun hele leven niet meer, maar of het op dat moment helpt om de angst voor de gekleurde man in te dammen, dat is niet bij ieder kind het geval.

Het feit dat er iedere Hummelose kermis oud-Hummelo-ers terug komen om het feest mee te maken en oude bekende te treffen, geeft aan dat het belangrijk is en blijft om het het geheel authentiek en in traditioneel te houden. Ikzelf heb 23 jaar lang het plezier mogen ervaren om Hummelose bieleman te zijn. Twee jaar geleden ben ik afgelost door bieleman Jelle en vorig jaar is Erik na 20 jaar gestopt. Hij is afgelost door Dimitri en samen met oud-gediende Andre maken zij het team voor de komende jaren weer compleet, met een jonger gemiddelde in leeftijd! Dit epistel kan nog gevuld worden met vele alineas. Maar het feest met eigen ogen mee maken is veel mooier. Tot op TV! Tot op de Hummelose kermis!

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Hummelose Volksfeest Hummelose Volksfeest

Categories:: Evenementen Hummelo Kermis Volksfeest September

Meer verhalen

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers