Carnavalsvereniging De Oude Gierpont uit t Veergat (Wamel, Gemeente West Maas en Waal) werd opgericht in het Carnavalsjaar 1654-1955. Dit jaar wordt in Wamel voor de 60e keer Carnaval gevierd!

In verband met rioleringswerkzaamheden eind jaren '60 kon de Carnavalsoptocht in het dorp geen doorgang vinden. Dat werd vervolgens wel de start van een mooie traditie! In plaats van de optocht organiseerde de Carnavalsvereniging op zaterdagochtend 11:11 een stunt! De eerste stunt was de bezetting van een woning bij de toen nog in gebruik zijnde steenoven.

En inmiddels is zaterdagochtend 11:11 alweer 45 jaar een vast gegeven tijdens het Carnavalsprogramma in 't Veergat. In de loop der jaren hebben vele stunts geleid tot een bijdrage aan de leefbaarheid en/of het saamhorigheidsgevoel in het dorp Wamel. Voorbeelden hiervan te over; op de N322 werd eens een rotonde "aangelegd" door de Carnavalsvereniging om hiermee aandacht te vragen voor het veiliger maken van het oversteken vanuit het dorp naar de sportterreinen. Enkele jaren later werd een heuse rotonde een feit. Of wat te denken van het rooien van de eerste perenboom uit een boomgaard op de plek waar het dorp graag nieuwbouw zou willen realiseren? Het uitbreidingsplan kwam er, en afgelopen jaar werd door de Carnavalsvereniging een perenboom teruggeplaatst in een groenplantsoen in de nieuwe woonwijk. Wie van de aarde neemt, moet immers ook iets teruggeven!

Carnavalsvereniging deelt kwartjes va Kok uit en plaatst bushokje

Het sociaal-maatschappelijke aspect is een belangrijk element van de jaarlijkse stunt, voorzien van een ludieke knipoog om de politiek in beweging te krijgen. Een kleine bloemlezing: het plaatsen van een bushokje zodat reizigers droog staan als ze op de bus wachten, het teruggeven van "het kwartje van Kok" als mensen bij De Oude Gierpont kwamen bijtanken, het plaatsen van een koker met alle namen van de inwoners van Wamel in het jaar 2000 waarbij notarieel werd vastgelegd dat de koker in 2100 weer opgegraven mag worden, het introduceren van onze Wamelse vlag, het uitreiken van een bloemetje aan mensen die zich netjes aan de snelheid hielden als ze via de invalswegen het dorp binnenkwamen, actie tegen ontzandingsplannen, in 45 jaar is een keur van onderwerpen tijdens de stunt door De Oude Gierpont onder de aandacht gebracht.

Een hele bijzondere stunt was het bewerkstelligen van de aanleg van de Kinderboerderij in park "De grote gemeente" in Wamel. Inmiddels is de Kinderboerderij al bijna 20 jaar de trotse blikvanger als men vanaf de rotonde (ja, die!) het dorp binnenrijdt. Kinderen uit Wamel en uit de wijde omtrek beleven hier met ouders of opa's en oma's heerlijke momenten en de dieren worden uitstekend verzorgd door de cliënten van de dagopvang van De Strang. Van deze stunt zijn prachtige beelden te zien op http://www.tweestromenlandinbeeldengeluid.nl/home/wat-doet-een-prins-op-een-kameel/

En ook in 2015 zal er uiteraard weer een stunt worden uitgevoerd, volgens traditie op Carnavalszaterdag om 11:11. Benieuwd geworden? U bent van harte welkom in De Prinsenhal, gelegen aan de Dorpsstraat 45. Een traditie die daarbij hoort is dat we de ochtend starten met koffie en een Gierpontje, een overheerlijk bladerdeeggebakje met slagroom, uiteraard in de vorm van een pont. Met vlag!

En vervolgens vieren we 4 dagen een supergezellig Carnavalsfeest, waarbij ook traditioneel de matinees van 13:00-17:00 op maandag- en dinsdagmiddag. In 2015 alweer voor de 60e keer!

Gerelateerde verhalen

De optocht van De Neutenkrakers De optocht van De Neutenkrakers

VideoAudio
Categories:: Evenementen Carnaval Wamel Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis