De viering van Sint-Maarten gaat terug op het verhaal van de Romeinse soldaat Martinus die omstreeks het jaar 350 na Christus geïsoleerd raakt van zijn legerafdeling en voor de poorten van Amiens in het huidige Frankrijk op een half naakte bedelaar stuit. Deze smeekt hem om eten, maar omdat Martinus geen eten meer heeft biedt hij hem de helft van zijn mantel aan om hem tegen de kou te beschermen.

Diezelfde nacht verschijnt Christus hem in een droom in de gedaante van de bedelaar en deze vraagt hem zich te bekeren en te laten dopen en zijn verdere leven te wijden aan de verbreiding van het Christendom. En zo geschiedde. Martinus trekt zich eerst een paar jaar terug als kluizenaar en laat zich vervolgens tot priester wijden. In het jaar 371 wordt hij bisschop van Tours.

Hij sterft op 8 november van het jaar 397 en wordt op 11 november begraven, de dag dat het feest van st. Maarten wordt gevierd. St.Maarten is in de 5de eeuw heilig verklaard en sindsdien heeft zijn verering zich over het hele christelijke westen verspreid.

Dit feest wordt in meerdere delen van Nederland en ook in België gevierd maar zoals in Zaltbommel nergens. Daar verschijnt St.Maarten nl. al sinds 25 jaar op een paard in de kerk. Hij beeldt daar op een podium samen met de bedelaar en een groep bedelaarskinderen de manteldeling uit. Nadat st.Maarten de mantel heeft gedeeld valt uit de nok van de kerk de helft van een groot doek naar beneden en worden de bedelaarskinderen daarmee bedekt.

De St. Maartenskerk in Zaltbommel is voor die gelegenheid ingericht als een middeleeuws plein waar de mensen aan lange tafels soep en pannenkoeken eten. Overal in de kerk wordt opgetreden door zangkoren, dansgroepen en toneelspelers. Na de manteldeling verlaat St.Maarten weer op zijn paard de kerk en rijdt, gevolgd door honderden kinderen door een slechts door toortsen en vuurkorven verlichte stad naar de markt waar de bedeltocht van de kinderen van start gaat. De kinderen zingen daarbij st. Maartenliedjes en hebben een lampion bij zich. Maar eerst krijgt ieder kind persoonlijk een appel uitgereikt door St.Maarten. .

Centraal in dit feest staat het delen van dingen. Het door de kinderen opgehaalde snoep en fruit wordt naar de kerk gebracht waar de helft wordt afgestaan voor de voedselbank. Nadat de kinderen op weg zijn gegaan voor hun bedeltocht verschijnt St.Maarten nog samen met zijn vier legionairs, de bedelaar en een groep muzikanten in het verzorgingshuis en de buitenwijken van Zaltbommel om daar in een toneelstukje de manteldeling te spelen. Ook hier gaan de kinderen getooid met lampionnen op bedeltocht

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Evenementen Kindertijd Snoep Zaltbommel Sint Maarten November

Meer verhalen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner