Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk