Straattheater, muziek en braderie in ‘een decor dat je niet kunt laten bouwen’

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg vormt van elk jaar in juli de locatie voor Doesburg Binnenste Buiten: een braderie met veel straattheater, muziek, dans, dweilorkesten, percussiebands en tal van andere activiteiten.

Rond 1968 zette de Doesburgse Ondernemers Vereniging een braderie op met een omlijstend cultureel programma. De organisatie is inmiddels al jaren in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers die bij de samenstelling van het culturele programma ondersteuning krijgen van Stichting Podiumkunsten Doesburg. “De bezoekersaantallen van Doesburg Binnenste Buiten stijgen nog steeds”, aldus de organisatoren. “Dat komt voor een belangrijk deel ook door het theaterprogramma, vandaar dat we dat programma steeds verder willen uitbreiden. Waar de organisatie naar zoekt zijn kleinschalige, laagdrempelige acts die zich tussen het publiek kunnen begeven, geen grote optredens waarvoor een heel plein benodigd is. Nee, het is juist leuk als je als bezoeker nietsvermoedend tegen een straattheateract aanloopt.”

Door de invulling van de verschillende dagen telkens te veranderen, blijft Doesburg Binnenste Buiten ook interessant voor mensen die alle vier de dagen een kijkje willen nemen. Zo is er op de woensdag een kinderrommelmarkt en op de donderdag zijn er activiteiten voor oudere jongeren. Daarnaast zijn er op de eerste drie avonden dweilorkesten en is er dit jaar voor het eerst op de zaterdagmiddag een groot festival met percussiebands.

Elk jaar zijn er zo’n 130 standhouders op de braderie aanwezig, waarvan sommigen met meerdere kramen.

Verder staat op zaterdag de inmiddels overbekende Clowntjesoptocht op het programma. Vanaf 9.30 uur kunnen de kinderen zich laten schminken bij de kraam van Doesburg Binnenste Buiten op de voormarkt, die om 10.00 uur de startlocatie vormt voor de optocht. Onderweg staan er natuurlijk weer veel leuke verrassingen te wachten op de deelnemertjes.

Omdat Doesburg Binnenste Buiten bij de oprichting één van de eerste van dergelijke evenementen was, is er in de loop der jaren een historie en een reputatie opgebouwd. Het historische centrum van Doesburg is natuurlijk een decor dat je niet kunt laten maken. En dan is er natuurlijk nog het laagdrempelige karakter van het evenement. De entree is gratis. En ’s avonds na 21.30 uur, als de braderie afgelopen is, neemt de horeca het stokje over en is er op de terrassen of binnen van veel livemuziek. Fijn kuieren dus van terrasje naar terrasje.

Meer informatie op www.doesburgbb.nl. Doesburg Binnenste Buiten duurt dagelijks van 10:00 tot 21:30 uur, zaterdag tot 17:00 uur.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Muziek Volksfeest Braderie Doesburg Juli

Meer verhalen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar