Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg