Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet