Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink