Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman