Schapenmarkt.

Het is in Oldebroek al eeuwenlang de gewoonte dat er op de woensdag voorafgaande aan 17 september, de traditionele schapenmarkt of de “Broekkarmse“ wordt gehouden. De kinderen hebben die dag vrij van school en oud-Oldebroekers, die elders wonen, komen die dag naar Oldebroek. Waarom wordt die markt op een vaste bepaalde dag gehouden? Dit heeft te maken met het verre verleden.

De Heilige Lambertus, bisschop van Roermand, was de beschermheilige van het gilde der wolwevers en schaapherders die er in grote getale in Oldebroek waren. Zijn geboortedatum is niet precies bekend maar hij werd in 740 in Luik vermoord en later heilig verklaard .

Toen in de 13 de eeuw de kerk in Oldebroek werd gebouwd moest er een naam aan worden gegeven. Dat werd meestal een naam van een heilige. Omdat Lambertus hier een bekende was kreeg de kerk die naam. Jaarlijks was hier de kerkmis om de Heilige Lambertus te gedenken. In de loop van de jaren was er naast de kerkmis om de kerk een markt en kermis. Op een terrein achter de kerk was dan de markt voor schapen en geiten.

Het recht van de jaarmarkt is ongeveer 200 jaar oud. Het tijdstip om de markt te houden is gekoppeld aan de gedenkdag van de Heilige Lambertus 17 september. In de vorige eeuw werden de marktkramen bij de kerk en langs de Zuiderzeestraatweg geplaatst. Door de toenemende verkeersdrukte is de markt verplaatst naar de straten rondom het gemeentehuis. Ook de schapen en geitenmarkt werd verplaatst, maar door de beperking met de MKZ worden er geen dieren meer aangevoerd . Wel is gebleven de traditie van de schapenmarkt, het bezoek van familie en kennissen.

Voor die dag worden grote pannen soep gekookt en lekkere broodjes gemaakt en van tijd tot tijd kwamen vrienden en familie aan om iets te eten en daarna de tocht langs de marktkramen te vervolgen. Voor de kinderen is het groot feest. Vaak krijgen ze ook van opa of oma geld om wat lekkers te kopen of een cadeautje. Een speciaal schapenmarktcomité biedt de bevolking een programma aan met kermis activiteiten en de dag wordt afgesloten met vuurwerk. Iedere Oldebroeker ziet elk jaar weer uit naar de schapenmarkt. Het is een traditie die nog steeds in ere word gehouden en de schapenmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers .

Ep Boeve

Voor oudheidkundige vereniging "De Broeklanden"

Categories:: Evenementen Markten Dieren Oldebroek September

Meer verhalen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os