Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter