Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn