Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer