Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer