Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo