Ieder jaar wordt in Neede de zogenaamde jammarkt georganiseerd. Dat is heel leuk, je ruikt de geur van suiker, van gelei en gelatine. En natuurlijk het fruit. Ik woon al 29 jaar in Neede en bijna ieder jaar maak ik een woordzoeker voor de markt.

Piet Paulusma komt vaak in ons dorp om met een gigantisch keelgeluid zijn weerpraatje te beëindigen met: "Oan't moarn." Een van de mensen die in een kring om hem heen staan, zegt dan in het Needs: "Tot morn".

Ook wordt 's morgens vroeg de nieuwe jamkoningin gekozen. De etalages zijn heel leuk versierd, met uiteraard aardbeien, bosbessen, bramen, abrikozen, leuke potjes met katoenen kleedjes op de dekseltjes.

Op zo'n dag vergeet je alle dagelijkse beslommeringen en je kijkt je ogen uit. Behalve de jammarkt zijn er dan ook de SEN-feesten. Er staat dan een grote tent bij de muziekkoepel.Een keer hebben we hier ook Angelique Kruger gehad met haar "Het mooiste dorp van Gelderland." Het is, zou ik zeggen alleszins de moeite waard om in de maand augustus eens naar het gezellige Neede toe te komen en dit verhaaltje mee te nemen om te beoordelen of ik gelijk heb of niet. Gezelligheid kent geen tijd. Het evenement wordt al maanden tevoren aangekondigd in de wekelijkse krant en niet te vergeten in de kranten in de rest van Nederland.

Een half jaar geleden is Neede veranderd. Er is een mooi plein aangelegd. Neede heet "Vleermoezendorp". Wie 's avonds even de hond gaat uitlaten, kijkt zijn ogen uit. Onder de tegels op het plein is verlichting aangebracht en wat je dan ziet zijn verlichte vleermuizen. Tegen de mensen die dit verhaaltje lezen, zou ik willen zeggen: "Mocht u eens een middag de tijd hebben in augustus, kom dan kijken. Tot slot wordt er nog muziek ten gehore gebracht.

Ja ja, mensen, het is heel leuk en fijn om in augustus in Neede te zijn. Een collega van mij zei eens: "Mansleu en vrouwleu, heb ie 't al vernommen dat wie wolden kommen? " Tot ziens!!!!!

Categories:: Evenementen Markten Eten Neede Augustus

Meer verhalen

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink