‘nDrom | de eerste zaterdag van juli | theatrale wandeling over de landgoederen Nibbelink en Idink op SinderenMuziekkoepel De Bettekamp

Op de eerste zaterdag in 1998, als Oranje tegen Argentinië voetbalt neemt het Erbarmen Festival, onder het motto ‘Candlelight’ afscheid van muziekkoepel De Bettekamp. Het Varsseveldse openluchttheater viel ten prooi aan andere inzichten betreffende de ruimtelijke ordening van het dorp.

Witte kaarsen met oranjekoortsige vlammen camoufleerden het door kretologie verpauperde muziekpodium. "Candlelight, dat is de gewone mensen blues voor bij de Centrale Verwarming", ... de presentator opent het festival. Het weer is huilerig, wolken laten af en toe een traan. Het programma verloopt ondanks de druilerigheid druistig. Om op de buis nog iets van de Guus-gekte mee te krijgen ruimen de bestuursleden na de laatste tonen als koele kikkers, gelijk een militaire operatie, het festivalterrein in een mum van tijd op. Al de moeite wordt beloond. Oranje wint dankzij Bergkampjuweel. Maar dit terzijde.

'nDrom

Als onderhandelingen met de gemeente voor een nieuwe muziekkoepel op het evenemententerrein bij de sporthal of zonneweide van het zwembad nog niets opgeleverd heeft, en plannen voor een cultuurpark tussen sporthal en museumboerderij het Hofshuus op de lange baan worden geschoven herinnert de voorzitter van de Stichting Eeuwig Erbarmen zich een festival Down Under toen hij daar die zomer rondreisde. In Perth, the most remote city in the world, Achterhoekser kan het niet, in het Kings Park, om precies te zijn, maakte hij een picknick mee met allerlei spontane theateractiviteiten. Het achttien jaar oude Erbarmen festival (aanvankelijk zes jaar lang op de eerste zaterdag van september, twee weken na het Varsseveldse Volksfeest) wordt in 1999 al vergaderend herboren. ‘nDrom heet de boreling. Men laat zich vrijwillig verbannen, gelijk de hagenpredikers van weleer.

Terug naar af; een wandeling over de landgoederen Nibbelink en Idink op Sinderen, met onderweg poëtische, muzikale en theatrale verrassingen. Het weer was de 10e juli 1999 schitterend, de wind fluisterde door de bladeren over nieuwe beloftes. Op een open plek dromden aan het eind van het nieuwe festival ruim tweehonderd wandelaars bij elkaar.

Op de tonen van weemoedige accordeonklanken, voortgebracht door Wilma Paalman en Marcel van der Schot, vleit de drom mensen zich op het gras. Het publiek laat zich meeslepen als Wilma haar zang begeleidt door een cello en ‘La Duraya’ inzet. Een wonderlijke muzikale taal schalt door het bos. Slavische sentimenten klinken erin door. Een taal die niemand verstaat, maar iedereen begrijpt. Het publiek luistert muisstil toe. Een wonder geschiedt, het woud raakt betoverd. Sinderen zindert. Een nieuwe traditie is daar. Sindsdien op de eerste zaterdag van juli vanaf twaalf uur vindt ‘nDrom plaats. Aanvangs- en sluitingstijden willen wel eens fluctueren. Houd de lokale aankondigingen in de gaten.

Maar sstttttt vertel het niet verder. Teveel wandelaars tegelijk doet het bos niet goed. Horden kan ‘nDrom niet aan.

Gerelateerde verhalen

Achterhoek Spektakeltoer Achterhoek Spektakeltoer

Categories:: Evenementen Muziek Wandelen Juli Sinderen

Meer verhalen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer