Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Onweer

08 maart 2015
Gerry
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster