Vrouwen van Aait Vedan: gekker op de trekker!

Jaarlijks trekken de vrouwen van Oosterhuizen, een klein dorp bij Apeldoorn, er een middag op uit met hun trekkers. Een mooie route, een gezellig stel vrouwen en iets lekkers mee voor onderweg, want gezelligheid is de reden dat Aait Vedan, de damestrekkertocht, bestaat!

Buurvrouwen Annie de Groot en Hanneke Stegeman begonnen in 2007 met het initiatief. Omdat ze allebei graag trekker rijden en toevallig een fraai exemplaar in de schuur hadden staan. Maar vooral omdat het gezellig is, zo samen op stap. Er bleken meer vrouwen te zijn die het leuk vonden mee te rijden. Er kwamen heel wat stoffige old timers uit de schuren, en als je er zelf geen had viel er altijd wel iets te lenen of werd er nog eentje op de kop getikt. Want de nieuwe inwoners van het dorp wilden ook mee.

En dat is nou juist het leuke van deze middag. Oud, jong, dik of dun, alles rijdt samen. Dat geeft een mooie dynamiek in het dorp! En in de omgeving natuurlijk, want onderweg trekken we onbewust veel bekijks. Gemiddeld rijden er zo’n 15 a 20 dames mee. Eén vrouw op een trekker snapt men nog, maar als voorbijgangers zien dat het alleen maar vrouwen zijn, zie je een grote smile op hun gezicht verschijnen. Grappig om te zien.

Dus koffie mee in de bak en rijden maar. Het is steeds een ander groepje die de route uitzet. Meestal zo’n 30 km vanuit Oosterhuizen. Zoals rond Klarenbeek, Loenen, Voorst, Beekbergen, Ugchelen, Kootwijk, Teuge, Hall en veel kleinere dorpen ertussen. Je komt op de mooiste plekken. Start is bij de firma Domatrac aan de Veendijk. Altijd op de laatste zaterdag in september. Andries Dolman rijdt, als enige man, mee met een aanhanger om achterblijvers met pech mee te kunnen nemen. Dat is gelukkig nauwelijks nodig geweest. Verkeersregelaars springen dapper op drukke wegen om de dames veilig over te loodsen. De eerste jubileumtocht in 2012 ging via de Hooilanden en de Ecofactorij langs vliegveld Teuge en via Klarenbeek weer terug. Als extra feestelijke afsluiting hebben we die dag samen met gezinnen gegeten in de Dorpshuis. Met een kleine bijdrage van de Dorpsraad konden we toch het inschrijfgeld op 5 euro pp houden.

Aait Vedan, de naam zegt het al, zal hopelijk nog lang blijven toeren over de Veluwe!

ps Op dit moment richten we via mijnbuurtje.nl ons eigen digitale dorpsplein in onder de naam onsoosterhuizen.nl en daarin krijgt aait vedan zeker een eigen groep!

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Evenementen Boerengebruik Oosterhuizen Optocht September

Meer verhalen

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs