Witte klompen op Oud-Lunterse dag

Ik kom uit een gezin van elf kinderen en geboren in Lunteren. Daar woon ik niet meer. Nog maar een paar broers en zussen wonen daar, maar we gaan wel altijd naar de Oud-Lunterse dag, tijdens het laatste weekend van augustus. Dat organiseren ze al sinds het einde van de jaren zeventig. De Lunterse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid organiseerde toen een groot volksfeest met een boerenbruiloft. Hieruit is de Oud Lunterse Dag ontstaan.

Je ziet er van alles. Een grootse optocht, veel mensen in klederdracht. Bijna iedereen komt dan in traditionele boerenkleding. De politie loopt erbij als in vroegere tijden. Het is oud, oud en oud wat de klok slaat. De buurtschappen zijn allemaal druk om iets moois in elkaar te zetten. Het evenement bindt het hele dorp. De dominee komt, de burgemeester komt en er wordt heel veel plat gepraat. De Bovenste Beste Burger van Lunteren wordt gekozen en er is een schranstafel, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Daarvan wordt gezegd: het is gratis, maar het moet wel betaald worden. Dan wordt ook rond gegaan met een soort kerkzak waar je dan wat geld in moet gooien. Een Lunters neutje drinken hoort er natuurlijk ook bij. Het is echt één groot feest met ringsteken in de Dorpsstraat als een van de hoogtepunten. En natuurljik de optocht oftewel de Reutemeteut.

En heel veel klompen zie je. En dat doet me dan weer denken aan vroeger wanneer de klompen op zaterdag werden geschuurd en gewit met een soort kalk. Want je had doordeweekse en zondagse klompen. Ik weet nog wel dat die dag eerst de kinderen werden gewassen, daarna werd het water gebruikt om de klompen schoon te maken en daarna werd het nog eens gebruikt om de stoep schoon te maken.

 

 

 

.

Categories:: Evenementen Kleding Volksfeest Lunteren Folklore Optocht Augustus

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer