Na de nachtmis in de kerstnacht aten veel mensen vaak verse worst met brood. Als slager en Achterhoeker intrigeerde me dat verhaal omdat me wel bekend was dat er in Twente vaak balkenbrij werd gegeten, maar ik niet bekend was met het fenomeen ‘verse worst’. Daarom heb ik verschillende collega slagers benaderd en van meerdere kanten kreeg ik wat meer informatie over de verhalen van Mevrouw Vach en Erna Bosch.

Met name enkele bekende oud-slagers rond Olburgen, Lochem en Doetinchem waren van deze situatie op de hoogte. Men gaf aan dat de verse worst meestal al was gebraden in de vooravond zodat deze na de nachtmis alleen nog opgewarmd hoefde te worden. Bij mijn informanten werd de worst, meestal grove verse worst, in stukken gesneden en werd de koekenpan op tafel gezet, met de opgewarmde stukken er in. Daarna trok men wittebrood met de hand aan stukken en besmeerde deze stukken met echte boter die vervolgens in de hete jus van de worsten werd gestipt. Al met al een delicatesse die voor menig eter de kerstnacht extra bijzonder maakte.

Categories:: Evenementen Eten en drinken Kerstmis Feestdagen Vlees Opmerkelijk December

Meer verhalen

Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek