Een mooi geschenk
Het versieren van eieren is een eeuwenoud volksgebruik. Is het in onze streken wel zo’n beetje aan Pasen gebonden, in Oost-Europa wordt een mooi versierd ei als een heel persoonlijk cadeau vooral op hoogtijdagen, beschouwd: bij geboorte, huwelijk en andere heuglijke gebeurtenissen.

Al in de tijd vóór Christus was een ei een geschenk dat vrienden elkaar gaven en voorde volkeren die het lentefeest vierden was het ei het symbool voor nieuw leven. Op veel plaatsen in de wereld wordt het ei gezien als een voorbode van geluk en liefde en een nieuw begin. Het hele jaar door zijn er momenten waarop een ei een heel terecht geschenk is.

Van de deelnemers aan Reurei uit Roemenië en de Oekraïne weet ik dat daar nog steeds met Pasen Versierde/beschilderde eieren worden geschonken aan familie en vrienden. In Nederland is dit gebruik van versierde eieren geven met Pasen niet bekend, in het Oosten zo ook in de Achterhoek is er wel folklore rond pasen zoals de Palmpasen op tochten en de Paasvuren.

Het ontstaan in Ruurlo
Ongeveer 35 jaar geleden kwamen de eerste Paaseierenbeurzen, deze werden en worden nog steeds gehouden in de 6 weken voor Pasen. Een van de eerste eierenbeurzen was Oosterei in Oldenzaal, in 1992 ging deze ter ziele, Femia en Martin Kok uit Ruurlo, zelf zeer actief in het versieren en beschilderen van eieren vonden dat deze prachtige kunst op schaal en folklore niet verloren mocht gaan voor oost Nederland, en zo werd in 1992 op Palmzondag voor het eerst Reurei georganiseerd.Heel kleinschalig in een zaal in Ruurlo, maar grote belangstelling was er meteen. Binnen enkele jaren was het gehele dorp er bij betrokken, in de 3 zalen waren versierde eieren te zien en te koop beschilderd met olieverf of aquarel, opengewerkt, met stro, met was bewerkt en met fimo klei. Duizenden eieren en geen een het zelfde.

Maar ook de folklore was er, een verzameling versierde Palmpasen stokken. Wim Bleumers uit Ruurlo vertelde over de verschillen zo waren er Katholieke en Hervormde en uit verschillende plaatsen uit de Achterhoek Palmpasenstokken, ieder met een eigen verhaal en traditie. Daarnaast vertelde hij over de folklore rond de Paasvuren en de traditie van het eieren beschilderen

De kiepenkeer deelde eieren uit
Reurei ging voortvarend 3000 tot 4000 bezoekers op 1 zondag was heel gewoon, het dorp werd versierd er was een Palmpasen optocht, met de muziek vereniging voorop, de boerendansers dansten op straat en de “kiepenkeerl” deelde eieren uit.

1 jaar ging Reurei niet door vanwege de vogelgriep. In 2002 besloot het team om er mee te stoppen, leeftijd en gezondheid maakt het onmogelijk om nog langer door te gaan. Ik Dini als echte Reurlse, vond het toen ook jammer dat Reurei voorbij zou zijn. Toen ik informeerde bij dhr. en mevr. Kok was dat nog niet zo van zelf sprekend, zij stelden best wel hoge eisen aan de gene die het verder mocht doen! Na een goed gesprek, en de belofte dat Reurei een Paaseierenbeurs zou blijven, werd Reurei aan me overgedragen.

Zo een groot evenement doe je niet alleen, vanaf 2003 organiseer ik het dan ook samen met Rita Roekevisch en zoon Martijn Schepers. Dat het een heel grote klus was daar kwamen we al snel achter alle deelnemers benaderen, vergunningen, de zalen en buiten versieren, muziek en Palmpasen optocht regelen, persberichten versturen. Hadden Martin en Femia veel vrijwilligers tot hun beschikking die ze konden delegeren. Voor ons was dat niet zo het was 3 dagen keihard werken maar wat waren we blij dat ons eerste Reurei een groot succes was.

Reurei in de hele Achterhoek
De eerste 3 jaar Reurei was zoals altijd in Ruurlo in de 3 zalen de bezoekers bleven komen maar het feest op straat werd ook steeds meer en groter, een kermis waar een mooie tentoonstelling niet bij past. Dat derde jaar zei een bezoeker aan de deur tegen mij ‘ik ben hier op Reurei maar wat is hier binnen te doen”. Dat was voor ons het moment, hoe jammer ook, om Ruurlo te verlaten, onder het motto een Reurei/roerei bakken ze toch in de gehele Achterhoek?

Sindsdien is Reurei op Palmzaterdag en zondag in Haarlo, 5 jaar geleden kwam Reurei Erve Kots erbij, Erve Kots is inmiddels uitgegroeid tot een internationale eierenbeurs met deelnemers uit Duitsland, Roemenië, Oekraïne, België, Frankrijk en Nederland. Een beurs die vooral veel bezoekers trek uit Duitsland.

De eierkunst heeft een behoorlijk groep verzamelaars die ieder jaar in de weken met Pasen de kans grijpen hun verzameling uit te breiden. Nieuwe bezoekers kijken werkelijk hun ogen uit bij de enorme variatie aan Miniatuurkunstwerken op eieren. In 2015 waren we voor het derde jaar in Apeldoorn en gaan we 1 keer de Provincie grens over naar het nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen.

Geen jonge aanwas
Vier Paaseiermarkten in 6 weken een hele klus maar ontzettend mooi om te doen. Nu naar 22 jaar wordt Reurei nog altijd met heel veel plezier georganiseerd, we gaan op naar de 25 jaar maar of het ons gaat lukken? De eikunstenaars worden steeds ouder elk jaar vallen er een aantal af vanwege leeftijd en een nieuwe jonge aanwas komt er niet bij.

GalerijAudioVideo
Categories:: Evenementen Pasen Haarlo Keuze van de redactie Palmpasen Maart Markten

Meer verhalen

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel