Al sinds mensenheugenis is er in Loil een sacramentsprocessie, maar wordt het jaarlijks schuttersfeest ook geopend met een kerkviering. De processie die steeds vanuit de kerk vertrekt en dan een rondgang rond de kerk met een stop op de kop van het kerkhof op de zoals wij dat noemen de Calvarieberg, daar is een rustaltaar en wordt er gebeden en gezongen. In de optocht lopen mee de plaatselijke muziekverenigingen, het schuttersgilde met vendeliers, bielemannen, koningsparen en schutters, zangkoren, parochianen, bruidjes met een bloemenbaar, de pastoor onder een Baldakijn met het “allerheiligste”, de broedermeesters die de processie begeleiden, natuurlijk worden ook het Mariavaandel en het vaandel van het Heilig Hart en St Isidorus (de boeren), meegevoerd in de processie. De route is uitgestippeld en prachtig versierd met vaandels in de kleur van de parochie.

Ook het schuttersfeest wordt al sinds mensenheugenis begonnen met een kerkviering op zondag, in de vroegere jaren was dat zelfs een viering in de buitenlucht, in de viering werd er dan stil gestaan bij de samenwerking tussen de parochie en het schuttersgilde en als afsluiting was er dan een vendelhulde voor de kerkelijke overheid en de parochianen en begon het schuttersfeest.

In de 90er jaren zijn deze 2 evenementen samen gevoegd tot 1 evenement en zo is er dus op de 1e zondag van de bouwvakvakantie (dat is de startdatum van het schuttersfeest) een sacramentsprocessie in Loil. Waarbij de parochie en het schuttersgilde de handen ineen slaan en er een mooie traditierijke viering en processie van maken.

Categories:: Evenementen Processie Gilden en schutterijen Augustus Loil Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink