Al 10 jaar lang duiken tientallen Harderwijkers op 1 januari het koude water in. De laatste jaren duiken ze het water in vanaf strandeiland Harderwijk. 

Voor de nieuwjaarsduik in 2012 vroegen ze mij iets voor dit spektakel te doen, en zoals het een omroeper betaamd, je zegt ja.

Ijskoud

Op die bewuste zaterdag was het ijskoud. Er waren ongeveer 100 deelnemers aan dit festijn. Het was zo koud dat het ijs (1 cm) weggehaald moest worden door de duikers van Sandokan, de plaatselijke duik vereniging. De opwarming begon en de dames en heren kwamen aangedruppeld in de meest uiteenlopende kledij. Nu wil het verhaal dat ik in Harderwijk mijn winkel had en heel veel mensen ken omdat ze klant waren. Er liepen wat dames die alleen een piepkleine bikini aan hadden, het was aan hun kippenvel goed te zien dat ze het erg koud vonden.

Prijzen

Voordat de deelnemers het water ingingen werd nog meegedeeld   dat de burgemeester, een politieagent en de stadsomroeper degene met de leukste outfit een prijs zou krijgen.  Er was een prijs voor de leukste enkeling, de leukste groep en voor degene die de meeste pech had. Het startschot viel en de 100 mensen rende over het strand het water in, de meiden waar ik het overhad stonden rechts aan de kant te kijken hoe dit zou aflopen, maar hadden zelf echt geen zin om mee te doen. De paashaas(een deelnemer) was als eerste aan land en keek mij aan en toen naar de dames die nog steeds geen zin hadden om mee te doen. De Paashaas bedacht zich geen moment en vloog de meiden om de nek met zijn koude pak, een gegil en gekrijs van de dames maakte hier een eindje aan

Als stadsomroeper riep ik de kijkers van de nieuwjaarsduik bij elkaar, en mocht ik plaatsnemen in de jury om te bepalen wie de mooiste, de leukste of meest uitdagende duiker was. Ook mocht ik het spektakel van commentaar voorzien!

Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Harderwijk

Meer verhalen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel