Al 10 jaar lang duiken tientallen Harderwijkers op 1 januari het koude water in. De laatste jaren duiken ze het water in vanaf strandeiland Harderwijk. 

Voor de nieuwjaarsduik in 2012 vroegen ze mij iets voor dit spektakel te doen, en zoals het een omroeper betaamd, je zegt ja.

Ijskoud

Op die bewuste zaterdag was het ijskoud. Er waren ongeveer 100 deelnemers aan dit festijn. Het was zo koud dat het ijs (1 cm) weggehaald moest worden door de duikers van Sandokan, de plaatselijke duik vereniging. De opwarming begon en de dames en heren kwamen aangedruppeld in de meest uiteenlopende kledij. Nu wil het verhaal dat ik in Harderwijk mijn winkel had en heel veel mensen ken omdat ze klant waren. Er liepen wat dames die alleen een piepkleine bikini aan hadden, het was aan hun kippenvel goed te zien dat ze het erg koud vonden.

Prijzen

Voordat de deelnemers het water ingingen werd nog meegedeeld   dat de burgemeester, een politieagent en de stadsomroeper degene met de leukste outfit een prijs zou krijgen.  Er was een prijs voor de leukste enkeling, de leukste groep en voor degene die de meeste pech had. Het startschot viel en de 100 mensen rende over het strand het water in, de meiden waar ik het overhad stonden rechts aan de kant te kijken hoe dit zou aflopen, maar hadden zelf echt geen zin om mee te doen. De paashaas(een deelnemer) was als eerste aan land en keek mij aan en toen naar de dames die nog steeds geen zin hadden om mee te doen. De Paashaas bedacht zich geen moment en vloog de meiden om de nek met zijn koude pak, een gegil en gekrijs van de dames maakte hier een eindje aan

Als stadsomroeper riep ik de kijkers van de nieuwjaarsduik bij elkaar, en mocht ik plaatsnemen in de jury om te bepalen wie de mooiste, de leukste of meest uitdagende duiker was. Ook mocht ik het spektakel van commentaar voorzien!

Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Harderwijk

Meer verhalen

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker