Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert