Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz