Wij woonden vroeger vlak bij de Loseweg bij het paleis. We speelden als kinderen ook veel voor het paleis. Dat was in de tijd dat Wilhelmina daar nog woonde. Mijn vader kweekte dahlia's en hij had altijd witte en oranje dahlia's.

Ieder jaar brachten wij op 31 augustus - de verjaardag van Wilhelmina - een gemengde bos met daarbij een kaartje met de hartelijke felicitaties. En ons adres erop. En we kregen altijd een kaartje terug en dat vonden we natuurlijk nog veel interessanter want wij hadden een kaart van Wilhelmina met daarop de tekst: dank u wel voor alle goede wensen. Die kaart heb ik helaas niet meer. Ik denk dat we dat wel tien jaar hebben gedaan. Bij het paleis gaf je dat af aan de marechaussee.

Er was dan ook een aubade. Alle kinderen moesten daar dan zingen en dat vonden we eigenlijk helemaal niet leuk. Maar aan de andere kant: er was wel altijd wat te doen voor het paleis. En onze dahlia's hoorden daar wel bij.

Soms, als ik terug denk aan die tijd, denk ik: het was toen wel heel gemoedelijk. Het kon allemaal gewoon. Margriet woont hier nog en dat is ook redelijk gewoon, maar ik denk dat het voor hen ook niet zo fijn is om altijd die bewaking erbij te hebben.

Wij krijgen ook niet meer de kans om zo dichtbij te komen. Wilhelmina zat heel vaak in een grote stoel op de stoep met twee grote witte honden erbij en dan zat ze gewoon te lezen. En ze ging ook wel lopend naar de orangerie en dan zag je er heel sjofel uit voor ons gevoel. Een oud vrouwtje en dan ging ze daar druiven halen. Dat was allemaal heel gewoon. Het waren onze buren min of meer. Ik heb haar nooit gesproken, maar zie het nog wel helemaal voor me.

In Beemte een buurtschap hier dichtbij houden ze nog altijd op 31 augustus koninginnedag. Dat heeft misschien ook wel te maken met de boeren die dan meer tijd hebben om hun wagens beschikbaar te stellen dan in april.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Feestdagen Apeldoorn Koninklijk Huis Lied Augustus Koninginnedag

Meer verhalen

Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud