Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink