Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak