Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars