Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen