Opening carnaval

De zaterdagochtend van de carnaval is bij Carnavalsvereniging de On-Ganse in Arnhem een aaneenschakeling van tradities. ’s Morgens om 8:45 uur gaat de President van de Illustere Senaat vergezeld door het Prinsentrio en andere belangstellenden naar het Moscowa. Het eerste graf dat bezocht wordt, is dat van Ben Bolder, één van de oprichters van carnavalsvereniging de On-Ganse. Hiermee wordt hij geëerd voor het initiatief dat hij in 1953 met anderen de carnavalsvereniging oprichtte. Daarnaast worden ook andere graven van overleden On-Ganse-leden bezocht. Alle graven ontvangen dan van de aanwezigen een rode roos.

Het Ernem-lied tijdens de kerkdienst

Na afloop van dit bezoek begint om 10:11 uur de kerkdienst in de Walburgis Basiliek. Ieder jaar een plechtige opening van de 4 grote dagen voordat de gehele vereniging zich in het feestgedruis stort. Dit is ook een mooi moment ter nagedachtenis van de sinds dat seizoen overleden On-Ganseleden. Terwijl de kerkdienst wordt afgesloten met het Ernem-lied, komen de “peerdenmennekes” de kerk in. De burgers verlaten vervolgens als eerste de kerk, gevolgd door de “peerdenmennekes”, het Prinsentrio en het Jeugdduo. In een optocht via de dansende nar op het Land van de Markt gaat de stoet naar Musis Sacrum. Voorop in de optocht gaan de “peerdenmennekes” en de hoogheden, daarna volgen de burgers. De dansende nar, bij het 33-jarig jubileum van de On-Ganse geschonken aan de stad Arnhem, krijgt een lauwerkrans omgehangen. Ter plekke drinken de hoogheden een glas champagne op de komende dagen. De fles wordt traditiegetrouw gesabreerd door één van de heren van de Edelgarde.

Het kanon en een glas melk

Na deze plichtplegingen trekt de optocht door naar de eindhalte Musis Sacrum. Hier worden de vier grote dagen (nogmaals) geopend door het hijsen van de verenigingsvlag en het afschieten van het kanon van de Edelgarde. Maar niet, voordat de Prins zijn Prinsengarde geïnspecteerd heeft. Hierbij krijgt de Prinsengarde een glas melk te drinken. Dit gebruik stamt nog uit de tijd dat de ontvangsten op zondagochtend bij de Prins en Grootvorst thuis waren. Binnen werd toen champagne met saucijzenbroodjes geserveerd en buiten kreeg de vaandelwacht een glas melk te drinken. Na deze thuisontvangst vertrok men met versierde auto’s naar Musis Sacrum. Deze optocht van versierde auto’s werd grootser en grootser en bleek later het begin van de optocht in Arnhem.

Categories:: Feestdagen Carnaval Religie Arnhem Herdenken Februari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn