Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier