Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp