Van oorsprong betekent dauwtrappen heel vroeg opstaan om een wandeling in de natuur te maken. Historici zeggen dat de mensen vroeger op Hemelvaartsdag midden in de nacht op blote voeten zingend in het natte gras dansten. Het trappen zou een zuiverende werking hebben. Vandaar de naam. Die uitleg heeft dus niets te maken met mijn beleving van het dauwtrappen.

Wij gingen vroeger met een hele groep kameraden op de fiets (trappend dus) naar het Montferland. ‘Deerns kieken’, was de achterliggende gedachte. Voor dag en dauw gingen we op pad. Voorzien van een pak brood, melk of ranja in een stopfles en vol goede moed. Het was een beste trip, maar daar merkten we weinig van, lol was de hoofdzaak. Er was echter één maar. We moesten als keurige katholieke jongens naar de kerk. Daar werd door Pa Kwak dan ook uitdrukkelijk op gewezen. En hij zou het controleren gaf hij aan in niet mis te verstane bewoordingen.

Een leugentje om bestwil over de kerkdienst

Bij ons verslag van de dag na thuiskomst werd ons dan ook gevraagd waar we naar de kerk waren geweest en waar de pastoor over had gepreekt. Om te voorkomen dat we door het niet bezoeken van de kerkdienst in de problemen zouden komen deden we het volgende. We planden onze tocht zo dat we op tijd waren voor de dienst in de Heilige Georgiuskerk in Terborg. Daar kwamen we toch langs. We stonden achteraan in de kerk en vertrokken spoorslags wanneer we de preek hadden gehoord. We gingen daarna verder naar het Montferland. We kwamen volop ‘deerns’ tegen, maar had nauwelijks de moed om ze echt aan te spreken lefgozers dat we waren. Een leugentje om bestwil over de kerkdienst was de zwaarste ondeugd die dag.

Vorige week hebben we de kerk in Terborg nog even bekeken uit nostalgische motieven en meteen een nieuwe foto gemaakt. Mijn vrouw vroeg zich toen af of vader Kwak ook werkelijk naar de pastoor zou hebben gebeld. Ik denk van niet. Hij wist wel hoe het werkelijk zat.

Categories:: Feestdagen Fietsen Hemelvaart Mei Keuze van de redactie

Meer verhalen

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet