De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos