De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders