De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink