De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen