De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak