De Stofwolk was een wielerclub die destijds door fietsenmaker Otto Kwak van het Weurden in Winterswijk werd opgericht in het begin van de jaren 1950. De oprichtingsvergadering werd geleid door journalist Jopie Jansen een destijds heel bekend handballer. Samen met Otto Kwak (voorzitter), zijn broer Karel Kwak en enkele andere relaties werd de club gestart om meer reclame te kunnen maken en dus meer omzet te genereren voor hun ondernemingen. De eerste ronde van Winterswijk werd door de club georganiseerd in 1953. Bij de junioren won toen, op 12-jarige leeftijd de zoon van Otto Freddy Kwak een hartstochtelijk wegrenneer en sportman.

Eiertikken

Minder bekend is het eiertikken dat door de club werd georganiseerd. Het was een van hun bekende jaarlijks terugkerende activiteiten voor de leden en de daarbij behorende gezinnen. Het eiertikken vond plaats tijdens de Pasen en werd vooraf gegaan door het eieren zoeken. De hele club inclusief officials en de bijbehorende leden, moeders en kinderen vertrok dan naar het Rommelgebergte. Op de fiets natuurlijk. Via de Morgenzonweg en de Grotersweg waar net over het spoor links langs de Arrasveldweg, in het open terrein, kleine kaarten verborgen waren. Op deze kaarten stond het aantal eieren waar de vinder van de kaart recht op had. Je kunt je wel voorstellen dat ze een hoop lol hadden om deze kaarten te vinden.

Na de zoekactie vertrok het hele gezelschap naar ‘Johanna’, het huidige Party Centrum Nijenhuis, het café waar de eieren grotendeels soldaat werden gemaakt. Aldaar werd ook nog behoorlijk ‘getikt ‘. Met het ‘spits-ende’ de spitse punt of met het aers-ende de stompe kant of met de zied, de zijkant. Degene wiens ei heel bleef kreeg het ei van de tegenstander.

Helaas is uw schrijver er nooit bij geweest, maar uit overlevering weet hij dat er heel wat is afgetikt en gedronken. Een biertje of ‘ne jongen’ (jonge jenever) ging er destijds wel in. De eieren bleven allesbehalve droog ondanks het fanatisme waarin binnen de vereniging werd gesport.

De huidige stand van zaken met betrekking tot de Stofwolk, in Winterswijk, is uw schrijver niet bekend. Wel is de Stofwolk nog steeds zeer actief in Eibergen of omgeving. Wellicht is er een sportfanaat die weet of deze club van oorsprong uit Winterswijk afkomstig is. Ik hoor het graag.

Categories:: Feestdagen Pasen Winterswijk

Meer verhalen

Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere