Een evenement dat je moet beleven om te geloven.

Halloween Eerbeek wordt georganiseerd door de stichting Activate & Exposure met medewerking van vrijwel alle inwoners van het dorp. In 2009 begonnen als een leuk lustrumfeestje voor het 10-jarig jubileum van de plaatselijke mountainbikevereniging. Nu is dit feestje uitgegroeid tot een tweejarig terugkerend evenement waar heel de bevolking aan meewerkt. De opbrengsten van het evenement worden geschonken aan locale projectgerichte doelen, waardoor er een groot draagvlak blijft voor dit evenement. Halloween Eerbeek is geen plaatselijk feestje meer maar een "Place to Be" voor iedereen. De organisatie is ambitieus en zorgt geheel in stijl met het thema er iedere editie voor dat er weer wat nieuws is te beleven in Halloween Eerbeek. De ambitie is geschreven als een beleving waarmee de plaatselijke bevolking wordt uitgedaagd om daar een invulling aan te geven, voor 2016 is deze:

Metamorfose

Het is Oktober 2016, de dagen worden korter en het wordt langzaam donker. Een dorp dat een metamorfose ondergaat en gaat veranderen in de wereld van Halloween! Een uur voor zonsondergang sluiten de winkels hun deuren, restaurants gaan open om het winkelend publiek een griezelig menu te presenteren, tijdens dit Halloweendiner verandert dit anders zo rustige vakantiedorp iedere zaterdag van Oktober in “Ghost Town Eerbeek”. Lantaarns dimmen, sfeerverlichting en zoeklichten gaan aan, winkelpuien en panden ondergaan een metamorfose, de Notre Dame verrijst uit de grond en Quasi Modo komt de klokken luiden. Muziek en de geluiden van de nacht overheersen het straatbeeld, vleermuizen fladderen rond, en waar je ook kijkt of loopt, je bent overal op je hoede. De VSM laat de Ghost Train rijden, en de reizigers blijven maar komen.

Spooky shoppen

Het publiek is uitgegeten en gaat Halloween winkelen, ze kennen het dorp niet meer terug, niet alleen de gevel, maar ook van binnen zijn de winkels boeiend en spannend, het winkelassortiment is aangepast en iedereen verkoopt nu van alles wat het daglicht niet kan verdragen. Het publiek is nieuwsgierig, angstig en verrast door het dorp waar ze ’s middags nog gewoon een kopje koffie dronken, en de locale supermarkt bezochten. En daar komt plotseling een voertuig, met veel muziek en personages uit de onderwereld, de voorbode voor nog meer onheil, een Halloween Parade van papier en karton rechtstreeks uit de donkere catacomben van de eeuwenoude papierfabrieken van Eerbeek. Vele vrijwilligers zorgen voor een schouwspel dat de verbeelding evenaart en je niet meer kunt bevatten. Wanneer het publiek is uitgewinkeld gaan de kroegen open, de mensen hebben dorst en zoeken elkaar op om de indrukken te verwerken, terrasjes aan de weg om niks van de parade te hoeven missen, de serveersters krijgen het druk met het vullen van alle lege glazen. Niet alleen een drankje, maar ook een hapje, het is al laat en het diner is alweer lang geleden. Het is g(ri)ezellig en spannend in Halloween Eerbeek.

Rust om middernacht

En dan om klokslag middernacht is het weer voorbij, vleermuizen zoeken hun schuilplaats, de parade keert terug naar de catacomben, de winkeldeuren sluiten en gevels worden weer zoals ze waren, de Nortre Dame zakt in de grond en de lantaarnpalen gaan weer aan, de geluiden van de nacht vervagen en het is weer rustig en stil in Eerbeek. Het publiek keert weer terug naar hun exclusief vakantieonderkomen, heel exclusief, want in Oktober is het druk, heel druk in “Halloween Eerbeek”.

 

’s Morgens worden ze weer wakker en denken ze aan de nachtmerrie van de avond ervoor, ze geloven het zelf niet, denken werkelijk dat ze hebben gedroomd, maar vertellen deze droom wel aan anderen, en dan wordt het nog drukker, want iedereen moet Halloween Eerbeek toch minimaal 1x in het jaar beleven. En dan de laatste zaterdag van Oktober is er de finale en gaan alle winkels open voor het fietsend publiek, 3000 fietsers dwars door de halloweenwinkels, bedrijven en kroegen.  

Video
Categories:: Feestdagen Evenementen Halloween Verkleden Optocht Oktober Eerbeek Keuze van de redactie

Meer verhalen

VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak