Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek