Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw