Aandacht en een grandioos verhaal.

Albert van Appeldoorn uit Bemmel is een verwoed verzamelaar van kerststallen en die brengt hij via deze website, kerststallen.com, aan de man. Als iemand naar zijn verzameling komt kijken om een kerststal te kopen, weet hij de geschiedenis van het ontstaan boeiend en haarfijn te vertellen. Ook Fransciscus van Assisi komt in zijn verhaal ruimschoots aan bod.

‘Helaas kennen wij de symboliek in het kerstverhaal bijna niet meer. Vraag maar eens aan een willekeurig iemand waarom er drie koningen in voorkomen, en geen vier of zes? Ze zullen het antwoord schuldig blijven. In mijn toelichting vertel ik altijd dat de komst van Christus in het oude testament bij de profeten wordt als de Messias die de wereld komt verlossen. De drie koningen staan symbool voor de gehele wereld. Op het moment dat het evangelie geschreven werd was de wereld niet groter dan drie werelddelen. Europa, Azië en Afrika. Daar komen deze koningen vandaan, zij hebben de ster gevolgd tot Bethlehem en gingen naar het hof Herodes om te vragen waar het koningskind geboren was. En natuurlijk was dat niet daar en trokken zij gezamenlijk verder. Iedere koning op zijn eigen vervoermiddel uit die tijd. Een paard uit Europa, een olifant uit Afrika en een kameel uit Azië.

Zij vinden het Christuskind gewikkeld in doeken en een kribbe, de voederbak van de os. De os was er natuurlijk niet om het kind warm te houden, neen, de os staat symbool voor het heidendom. Daar was Christus welkom, niet bij het Joodse volk waar de ezel symbool voor staat. Daarnaast zien we de dieren van het nomadenvolk, de herders, die met hun vee onderweg zijn. Dat er onder invloed van Franciscus vele andere dieren in de Italiaanse kerststal voorkomen is zeker niet verwonderlijk. Kippen, ganzen, vogels, geiten en bijvoorbeeld katten. Daarmee probeerde hij zoveel als mogelijk het dagelijkse en voor de mensen herkenbare leven uit te beelden.’

Categories:: Feestdagen Religie Kerstmis December Bemmel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer