Op oudejaarsavond om 24.00 uur branden er vroeger op de toegangsbruggen in de Hanzestad Elburg teertonnen. Geen idee hoelang dit al plaatsvond. Ik vermoed dat ik zelf misschien wel de laatste teerton met mijn vrienden heb aangestoken op de brug bij de haven. Het was denk in het jaar 1964/65 dat wij als vrienden bij mijn grootvader, die vishandelaar was, in de maand oktober een grote eikenhouten viston kochten en die vulden met poetslappen teer en andere brandbare materialen. Teer werd verzameld aan de haven bij Offringa die daar een bedrijf had waar asfalt werd gedraaid. Het teer wat naast de vrachtauto in het zand viel, haalden wij daar na werktijd weg, maakten dit vloeibaar en gooiden dat samen met de poetslappen die wij kregen van garage en fietshandelaren.

Mijn oom was ook werkzaam in de rokerij en deed dit met zijn vrienden ook al in zijn jeugdjaren. Het laatste vuur dat wij gestookt hebben, was op de plaats tussen de grachten omgeving Jufferenstraat en Zwolscheweg. Dit vuur waren vele tientallen sinaasappelenkisten die ik gekregen had van mijn vader en ooms die een AGF-bedrijf hadden op de Ledigestede. Er waren toen geen vistonnen meer verkrijgbaar.

Ook gingen wij op oudejaarsavond na de kerkdiensten op de wallen met melkbussen schieten. Na deze periode werden er in het centrum door anderen helaas grotere vuren van autobanden op straat en in oude auto's aangestoken. Dit zorgde voor veel overlast en schade, en ging men met melkbussen schieten in het centrum wat zeer gevaarlijk was. Om 24.00 uur kwamen er in die tijd vele tientallen misschien wel enkele honderden naar de vismarkt om daar hun vuurwerk af te steken, en zo met z'n allen het nieuwe jaar te beginnen.

Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Elburg Keuze van de redactie December

Meer verhalen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us