Muziek van Jan Wilm Tolkamp (ex-Normaal), paaseieren schilderen, klompen maken en Grolse wanten breien. Het zijn enkele ingrediënten van de Gelredag bij Erve Kots in Lievelde. Net als het Crashmuseum in Lievelde op zaterdag 26 maart gratis toegankelijk tussen 10.00 en 13.00 uur en dan ook live op radio te horen bij Omroep Gelderland.

Tradities en historie van de streek

Wekelijks worden de Gelredagen georganiseerd om het publiek kennis te laten maken met de gebruiken en geschiedenis van de streek. Waar kan dat in de Achterhoek beter dan bij Erve Kots? Het museum is op maandag 21 maart het decor van de tv-uitzending van Een wagen vol verhalen, het Omroep Gelderland programma over tradities. De verhalen uit de uitzending komen op zaterdag 26 maart tot leven bij Erve Kots. Zo komt Jan Wilm Tolkamp zingen, gaan de dames van Reurei eieren beschilderen en is het speculaashart te proeven dat maandag op tv te zien was.

Het openluchtmuseum bij Erve Kots laat de agrarische Achterhoek uit vervlogen tijden zien. Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie van Hendrik Kots. De vondst van een graf uit de zevende eeuw, was het begin van wat er nu allemaal is in het openluchtmuseum. In het museum op deze Gelredag is de rosoliemolen in bedrijf, worden er klompen gemaakt, Grolse wanten gebreid en is de smid aan het werk.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vertelt over archiefonderzoek en de activiteiten die het centrum organiseert op het gebied van streekcultuur en –historie. Er is een selectie boeken te zien en te koop uit de collectie streekboeken van het Erfgoedcentrum.

Crashmuseum

Op een paar kilometer van Erve Kots ligt het Crashmuseum. Ook dit museum opent haar deuren deze zaterdag speciaal voor bezoekers van de Gelredag. Het museum is een eerbetoon aan de piloten uit de Tweede Wereldoorlog die voor onze vrijheid hun leven offerden en laat vele onderdelen zien van vliegtuigen die in de Achterhoek zijn neergestort.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 26 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde

Crashmuseum  Europaweg 34, Lievelde

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp