Kasteel Doornenburg is op 19 maart het decor van de Gelredag. En dat betekent: gratis toegang en tal van activiteiten om de tradities en geschiedenis van de streek te beleven. Maar dat niet alleen! Op deze dag wordt ook de allerlaatste uitzending van 'Een wagen vol verhalen' opgenomen, het programma van Omroep Gelderland over Gelderse tradities.

Aan de tv-serie van Een wagen vol verhalen komt na drie seizoenen en 37 afleveringen een einde. Verhalenvertellers Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias vertelden twee seizoenen lang op tv de spannendste sagen en legenden. Op deze Gelredag vertellen ze nog één keer samen de mooiste verhalen. De stadsomroepers die in dit derde seizoen wekelijks de tv uitzending aanriepen en afkondigden zijn alle drie vertegenwoordigd op deze dag.

Heidevolk zingt Gelders Volkslied

Het Heidevolk zingt speciaal voor de opnames van de laatste uitzending van Een wagen vol verhalen hun versie van het Gelders Volkslied. Bezoekers van de Gelredag kunnen ook genieten van andere nummers van deze Nederlandstalige folk-/Vikingmetalband.

Verder kan je op deze dag koekslaan, boogschieten en heggen vlechten. Liefhebbers krijgen paasgerechten voorgeschoteld. De riddergroep The Knights of the Four Quarters is aanwezig en de Middeleeuwse ambachtengroep Leder en Draet laat de bezoekers kennis maken met leerbewerking, uniek in Nederland. Daarnaast laten ze de fijne kneepjes zien van Middeleeuws handwerk. Op het binnenplein zijn een mandenvlechter en een roker actief. In de rookton wordt zalm, paling en ander vlees gerookt.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is op 19 maart tussen 10.00 en 15.00 uur gratis toegankelijk. Het middeleeuwse kasteel is vooral bekend van de televisieserie Floris. Deze tv serie uit de jaren '60 werd voor een groot deel op het kasteel opgenomen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen.

Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio. De tv-uitzending die tijdens deze Gelredag wordt opgenomen is op Tweede Paasdag te zien op tv.

Gelredag zaterdag 19 maart
tussen 10.00 en 15.00 gratis toegang

Kasteel Doornenburg,
Kerkstraat 27 Doornenburg

Categories:: Gelredagen Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes