Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet