Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers