Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten