Driekoningen wordt door de jeugd in Gelderland niet of nauwelijks gevierd. Mocht u het daar niet mee eens zijn dan horen we graag uw reacties of verhalen. Op de vrije scholen in de provincie wordt nog wel wat gedaan aan dit feest. In Apeldoorn organiseert De Vijfster bijvoorbeeld een Driekoningenspel door kinderen.

Brabant Driekoningenland

Maar voor het echte werk moeten we in Brabant en Limburg zijn. Daar worden sinds jaar en dag optochten en zangpartijen gehouden. Tilburg staat bijvoorbeeld bekend om het Driekoningen-zingen. Kinderen, verkleed als koningen met een kroon op en een ster in de hand, trekken zingend van deur tot deur en halen snoep en geld op.

Het feest van Driekoningen wordt, als afsluiting van de kersttijd, gevierd op 6 januari. Volgens de legende wilden de drie koningen - Caspar, Balthasar en Melchior - het kindje Jezus bezoeken. Door een ster te volgen kwamen ze terecht in de stal te Bethlehem waar Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje verbleven.

Zingen als koningen

In Tilburg werd het zingen in de jaren dertig aangezwengeld door de Oranjevereniging ook om het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard luister bij te zetten. Het Driekoningen-zingen kent in de Brabantse stad een enorm programma met tentoonstellingen, verhalen vertellen, muziek, taarten bakken en workshops. In Den Bosch en Maastricht worden jaarlijks grote Driekoningen-optochten georganiseerd waarin kinderen als koningen door de stad paraderen. Het Brabants Dagblad publiceert dit jaar een reeks privé-foto's van jeugdige koningen door de jaren heen.

Herkomst en spreuken

Het feest van Driekoningen kent een lange traditie. In de 12e eeuw zou de bisschop van Keulen de relikwieën van de Heilige Driekoningen hebben ontvangen. Keulen werd mede daardoor een pelgrimsplaats voor reizigers.  Aan het eind van de middeleeuwen trokken priesterstudenten met grote poppen rond en hielden de traditie in ere. In de eeuwen daarop volgend, gingen vooral de arme mensen langs de deur om een lied te zingen, begeleid door een onder meer een foekepot. Dat leverde dan eten, brandstof of geld op. Driekoningen is ook goed voor een aantal spreuken en voorspellingen: Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag. Of iets minder voorjaarsachtig: Als driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. Of: Als het op Dertiendag vriest, vriest het dertien weken lang. En altijd goed: Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.

Bronnen traditie.nl en jefdejager.nl

Categories:: Kerstmis Religie Volksfeest Redactioneel

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen