Het carillon in de Zaltbommelse Gasthuistoren stamt uit de 17e eeuw. De klokken zijn gegoten door de beroemde klokkengieters François en Pierre Hemony, de absolute wereldtop uit die tijd. Een kostbare schat om te koesteren, door de tijden heen.

Vanuit de toren zorgt de beiaardier er al eeuwen voor dat de mooiste muziek over Zaltbommel klinkt. Het verhaal gaat dat de klanken van het carillon in 1842 zelfs de beroemde componist Franz Liszt wisten te verleiden tot een bezoekje aan de toren. Hij was (per stoomboot) via de Waal op doorreis en zou het carillon en de bespeler met een bezoek hebben vereerd. De huidige stadsbeiaardier (Ru Stolk) doet zijn werk alweer meer dan 40 jaar op dinsdagen tijdens de markt net zoals zijn voorgangers deden.

De klokken begraven

In de Tweede Wereldoorlog slaagde de Bommelse burgerij erin om de fraaie klokken te behouden door ze te verbergen. In december 1944 gaven de Duitse bezetters opdracht om de Gasthuistoren af te breken. In omliggende plaatsen waren er al kerktorens opgeblazen. De Gasthuistoren werd gedeeltelijk afgebroken: de lantaarn, het bovenste deel, werd verwijderd, zodat de toren niet meer kon worden gebruikt als uitkijkplek.

Smid Cees Mooring moest het carillon demonteren. Met gevaar voor eigen leven slaagde hij er met zijn medewerkers in om de klokken naar zijn huis in de Oliestraat te brengen. In het donker hebben ze de klokken begraven in de achtertuin. Daar, onder een bed viooltjes in zijn achtertuin, wachtten de klokken zwijgend het einde van de oorlog af. O schrik, toen ze weer werden opgegraven waren er een paar zoek! Ze waren diep in de drassige bodem gezakt, bleek later. Zware kwaliteit, die Hemonyklokken…

Poëtische smeekbede

In het gemeentehuis van Zaltbommel hangt op de kamer van Margot Schreuder nog een herinnering aan die tijd. Op de achterkant van een klein schilderij van de Gasthuistoren staat een gedicht uit 1946. Een jaar na de bevrijding roept de dichter op om geld in te zamelen en de toren weer te herstellen, inclusief carillon en paardenspel.

www.gasthuiskapel.nl/carillon

Categories:: Muziek Zaltbommel Klokluiden

Meer verhalen

Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs