Het carillon in de Zaltbommelse Gasthuistoren stamt uit de 17e eeuw. De klokken zijn gegoten door de beroemde klokkengieters François en Pierre Hemony, de absolute wereldtop uit die tijd. Een kostbare schat om te koesteren, door de tijden heen.

Vanuit de toren zorgt de beiaardier er al eeuwen voor dat de mooiste muziek over Zaltbommel klinkt. Het verhaal gaat dat de klanken van het carillon in 1842 zelfs de beroemde componist Franz Liszt wisten te verleiden tot een bezoekje aan de toren. Hij was (per stoomboot) via de Waal op doorreis en zou het carillon en de bespeler met een bezoek hebben vereerd. De huidige stadsbeiaardier (Ru Stolk) doet zijn werk alweer meer dan 40 jaar op dinsdagen tijdens de markt net zoals zijn voorgangers deden.

De klokken begraven

In de Tweede Wereldoorlog slaagde de Bommelse burgerij erin om de fraaie klokken te behouden door ze te verbergen. In december 1944 gaven de Duitse bezetters opdracht om de Gasthuistoren af te breken. In omliggende plaatsen waren er al kerktorens opgeblazen. De Gasthuistoren werd gedeeltelijk afgebroken: de lantaarn, het bovenste deel, werd verwijderd, zodat de toren niet meer kon worden gebruikt als uitkijkplek.

Smid Cees Mooring moest het carillon demonteren. Met gevaar voor eigen leven slaagde hij er met zijn medewerkers in om de klokken naar zijn huis in de Oliestraat te brengen. In het donker hebben ze de klokken begraven in de achtertuin. Daar, onder een bed viooltjes in zijn achtertuin, wachtten de klokken zwijgend het einde van de oorlog af. O schrik, toen ze weer werden opgegraven waren er een paar zoek! Ze waren diep in de drassige bodem gezakt, bleek later. Zware kwaliteit, die Hemonyklokken…

Poëtische smeekbede

In het gemeentehuis van Zaltbommel hangt op de kamer van Margot Schreuder nog een herinnering aan die tijd. Op de achterkant van een klein schilderij van de Gasthuistoren staat een gedicht uit 1946. Een jaar na de bevrijding roept de dichter op om geld in te zamelen en de toren weer te herstellen, inclusief carillon en paardenspel.

www.gasthuiskapel.nl/carillon

Categories:: Muziek Zaltbommel Klokluiden

Meer verhalen

Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere