Galaconcert

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van Carnavalsvereniging de On-Ganse het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Galaconcert te organiseren. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de contacten die er waren met de “moeder-vereniging”, de Marotte uit Sittard en van de gesprekken die de eerste Prins van de On-Ganse, Jan Klijntjes, voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.

 

Goed doel

Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel. Anno 2015 wordt dit Galaconcert nog steeds georganiseerd en is de opbrengst nog steeds voor een sociaal doel. Enerzijds het mogelijk maken van het sociale carnaval in de bejaardentehuizen en op ’s Koonings Jaght en anderzijds een jaarlijks wisselend goed doel. In 2015 is dat een bijdrage aan een nieuwe taxibus voor Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal.

 

Siddering

De sleutel voor dit jaarlijks succesvolle gala is een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal. In de loop der jaren heeft dit er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mogen meemaken. De intocht is ieder jaar traditioneel met de hofkapel, het Convent van Ex-Prinsen, de Edelgarde en de Concertcommissie met dirigent. Al deze egards brengen een siddering door de zaal te weeg en brengen het publiek direct in de juiste stemming. Het wachten is dan nog op de binnenkomst van de Prins op een intrada, de afgelopen jaren was dit de muziek van de Sint Walburgis fanfare. Daarna kan het concert van start gaan.

In de loop der jaren is steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, enkele voorbeelden zijn Het Gelders Orkest, André Rieu’s Salonorkest, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Emmy Verhey, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff, Karin Bloemen en zelfs Frans Bauer. Aan het einde van het concert neemt de Door en Doorluchtige Hoogheid de Prins het woord en wordt er afgesloten met het Ernum-lied. Een avond die van tradities aan elkaar hangt, maar die in de loop der tijd daar waar nodig ook meegegroeid is.

Categories:: Muziek Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil