Galaconcert

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van Carnavalsvereniging de On-Ganse het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Galaconcert te organiseren. De inspiratie hiervoor kwam vanuit de contacten die er waren met de “moeder-vereniging”, de Marotte uit Sittard en van de gesprekken die de eerste Prins van de On-Ganse, Jan Klijntjes, voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.

 

Goed doel

Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel. Anno 2015 wordt dit Galaconcert nog steeds georganiseerd en is de opbrengst nog steeds voor een sociaal doel. Enerzijds het mogelijk maken van het sociale carnaval in de bejaardentehuizen en op ’s Koonings Jaght en anderzijds een jaarlijks wisselend goed doel. In 2015 is dat een bijdrage aan een nieuwe taxibus voor Zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal.

 

Siddering

De sleutel voor dit jaarlijks succesvolle gala is een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal. In de loop der jaren heeft dit er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mogen meemaken. De intocht is ieder jaar traditioneel met de hofkapel, het Convent van Ex-Prinsen, de Edelgarde en de Concertcommissie met dirigent. Al deze egards brengen een siddering door de zaal te weeg en brengen het publiek direct in de juiste stemming. Het wachten is dan nog op de binnenkomst van de Prins op een intrada, de afgelopen jaren was dit de muziek van de Sint Walburgis fanfare. Daarna kan het concert van start gaan.

In de loop der jaren is steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, enkele voorbeelden zijn Het Gelders Orkest, André Rieu’s Salonorkest, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Emmy Verhey, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff, Karin Bloemen en zelfs Frans Bauer. Aan het einde van het concert neemt de Door en Doorluchtige Hoogheid de Prins het woord en wordt er afgesloten met het Ernum-lied. Een avond die van tradities aan elkaar hangt, maar die in de loop der tijd daar waar nodig ook meegegroeid is.

Categories:: Muziek Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding