Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer