Het Elburger Zeemanskoor is in september 2001 opgericht door een tiental leden. Al snel bestond het koor uit een 25 tal leden en is inmiddels uitgegroeid tot 37 koorleden.

Het koor zingt zeemansliederen, zowel in het Nederlands, als in het Duits, Frans, Engels, Lets en Spaans. Ook zijn enkele kerstliederen ingestudeerd en deze worden ten gehore gebracht in de vesting Elburg, tijdens ”Kerst in de Vesting”.

Bij de oprichting van het Elburger Zeemankoor in september 2001 hebben wij rekening gehouden met de geschiedenis van de Zuiderzee en de drooglegging hiervan. Ten eerste m.b.t. de naam van ons koor “Kop van ’t Ende”. Tijdens de inpoldering van Flevoland in 1956 kwam het havenhoofd, aangelegd om de haven van Elburg toegankelijk te houden, in Flevoland te liggen. Wanneer de botters de haven verlieten en lang het havenhoofd de Zuiderzee opvoeren kwamen ze aan het eind(’t Ende) van het havenhoofd. Kwamen ze terug naar Elburg, met de botters vol vis, zagen ze de “Kop” van het havenhoofd als eerste. Vandaar de naam “Kop van ’t Ende”, waaraan wij onze naam hebben ontleend.

Onze drummer Herman van Aperlo, helaas overleden, tekende voor ons de “Kop van ’t Ende” als logo voor het koor (zie afbeelding).

Ten tweede hebben wij ons koor een “Zeemanskoor” genoemd en niet een “Piratenkoor”, omdat wij toch vooral over de visserij en de zee, waar Elburg zeer nauw mee was en nog steeds is verbonden, wilden zingen.

Om Elburg en het Zeemanskoor te promoten hebben we in december 2005 een DVD uitgebracht. Deze DVD is in de vorm van een documentaire gemaakt en bevat  beelden van Elburg en haar visserijverleden. Veel beeldmateriaal was nog niet eerder vertoond. De muzikale bijdrage aan de DVD wordt door ons koor verzorgd met  nummers die over de geschiedenis van Elburg gaan. Enkele nummers zijn gecomponeerd door Astrid Nijgh en voor een aantal bestaande nummers zijn eigen teksten geschreven. Inmiddels zijn er ook 3 CD’s.

In de afgelopen 13 jaar zijn diverse optredens verzorgd in binnen en buitenland. De “Kop van ’t Ende” verleende haar medewerking aan verschillende TV programma's (de Huiskamershow, Zomerland, Zomer in Gelderland en Een wagen vol verhalen).

Als laatste wil ik nog verwijzen naar onze website: www.zeemanskoor.nl

De laatste groepsfoto van ons koor is gemaakt bij de huidige ‘Kop van ’t Ende, gelegen in de Flevopolder.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoGalerij
Categories:: Muziek Lied Elburg Visserij

Meer verhalen

Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah