Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans