Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol