Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet