Sinds 2012 organiseert Paaspop Klassiek een concert, de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Paaspop Klassiek is een dochter van Paaspop Zieuwent, een stichting die al jaren met Pasen een popfestival organiseert in Zieuwent.
De uitvoering van de Matthäus Passion in de kerk in Zieuwent is op initiatief en onder leiding van Emile Engel. Hij is de muzikaal leider en zorgt voor muzikanten in het orkest, de twee koren en de internationaal vermaarde solisten.
In het openingsstuk komt een knapenkoor voor. Emile heeft hier een kinderkoor voor bedacht. Voor de uitvoering is toen de st. Jozefschool uit Zieuwent benaderd. Emile bood aan om vanaf januari wekelijks de muzieklessen te verzorgen. Tijdens deze muzieklessen wordt steeds meer gerepeteerd voor dat ene openingsnummer uit de Passion. Emile weet het zangniveau van de kinderen op een steeds hoger peil te krijgen. Hoogtepunt is dan de uitvoering met het grote orkest en de koren op Goede Vrijdag in de kerk.

Voor de kinderen en de school snijdt het mes aan twee kanten. Op de eerste plaats zijn de kinderen een unieke ervaring rijker om samen met orkest en koor voor vijfhonderd mensen te zingen. Daarnaast leren zij over het paasverhaal, klassieke muziek en Bach in het bijzonder.

Voor de school is het daarnaast belangrijk om cultuureducatie te kunnen combineren met activiteiten van en in het dorp. De cultuureducatie is schoolnabij.
De avond van de uitvoering is voor de kinderen heel bijzonder. Het optreden zelf behelst maar vijf minuten, in het begin van de avond. De kinderen zijn speciaal gekleed en komen met alle muzikanten en het koor op het podium. Dan wachten ze, keurig op een rij, op hun moment. Op aanwijzing van de bij hun vertrouwde dirigent zingen zij op het juiste moment hun partij. Er klinkt dan een mooi sereen melodielijntje te midden van koorzang en orkestmuziek. Menig ouder, aanwezig in de kerk, zal dan een traantje moeten wegpinken.

Zodra hun zangpartij klaar is, gaan de kinderen heel stilletjes van het podium, zodat het verdergaande muziekverhaal niet gestoord wordt. Ze lopen dan, eenmaal buiten de kerk, door naar de zaal van de naastgelegen horecagelegenheid. Daar is drinken, patat en disco! Daar worden ze weer heerlijke, uitgelaten kinderen van groep 8. Aan het eind van het concert gaan ze weer heel stilletjes het podium op, om te genieten van de slotakkoorden en vervolgens het applaus in ontvangst te nemen.

U kunt getuige zijn van deze mooie, inmiddels traditie geworden uitvoering in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent op Goede Vrijdag. Voor meer informatie: www.paaspopklassiek.nl

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Categories:: Muziek Pasen Zieuwent School Lied

Meer verhalen

Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk