Het Dialect Koor Apeldoorn is in januari 2013 opgericht.
Reden van de oprichting van dit koor was dat men de cultuur historie van het “Oost-Veluws dialect” wil bewaren, voor nu en in de toekomst. Het koor zingt, onder leiding van een dirigent en begeleidt door drie muzikanten, uitsluitend in het Nedersaksische dialect.

De dirigent en de muzikanten hebben de artistieke leiding over dit vrolijke koor en het koor repeteert eens in 14 dagen.

Dan over de vereniging, het “Dialect Koor Apeldoorn”, deze bestaat uit mannen, die de streektaal een warm hart toedragen, graag zingen en veel plezier maken. Maar omdat je als koor niet elk dialect kunt en wilt en kunt zingen is er gekozen voor het zingen in het “Oost-Veluws dialect”.

Ondanks dat het koor pas 2 ½ jaar bestaat heeft het koor al een beste staat van dienst, waarbij er een al een paar bijzondere hoogtepunten zijn bereikt.

  • Zoals wij waren het enige koor in Nederland die het koningslied in 2013 in het dialect gezongen hebben. Dit terwijl wij pas 3 maanden bestonden.

  • Tijdens het korenfestival in Nunspeet augustus 2014 zijn wij tweede geworden

  • In 2014 heeft het koor mee gedaan met de verkiezing van omroep Gelderland in het kader van “In Koor”. Een heel bijzondere ervaring om te zingen in de kathedraal in Radio Kootwijk, helaas hebben wij niet de finale bereikt.

  • Zie: https://www.youtube.com/watch?v=B5H2AP9sv_c

Wat is dan het “Oost-Veluws dialect”?

Dit dialect is een Nedersaksische hoofddialect, dat gesproken wordt op de Veluwe en in een klein aangrenzend deel van de Achterhoek. Maar het wordt ook gesproken in het westelijk deel van Noord Duitsland en in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel. Het Nedersaksisch is een erkende streektaal. Waarbij een ‘i’ en een ‘e- tje’ net met verschil kan uitmaken, hoe je het woord uitspreekt. Het dialect is een volkscultuur, het is de manier waarop mensen hun dagelijkse leven vormgeven. Volkscultuur heeft te maken met waar kom ik vandaan (je roots) en identiteit.

Categories:: Muziek Apeldoorn Dialect

Meer verhalen

Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias