Reveille en serenade een dankbare traditie

 

Een wagen vol verhalen is ook in Velddriel van toepassing met een dorp dat rijk is aan verenigingen waarbij de vele en enthousiaste vrijwilligers een grote rol vervullen.

Eén van die verenigingen is fanfare La Harpe dat jaar in jaar uit het visitekaartje is van het dorp Velddriel. Een korps met ruim veertig muzikanten. Een fanfare dat al ruim 120 jaar bestaat.

 

Bij feestdagen en herdenkingen

De fanfare als visitekaartje biedt zich aan bij activiteiten en evenementen zoals optredens bij jubilea en speciale gelegenheden. Een aubade op Koningsdag met het vlag hijsen en daarna de oranje optocht begeleiden. Muzikale ondersteuning bij de intocht van Sint Nicolaas en met carnaval. Dodenherdenking 4 mei op het kerkhof in Velddriel en aan de Jan Klingenweg in Alem afwisselend met korpsen uit Kerkdriel en Alem. Verder ieder jaar een zomerconcert en kerstconcert.

 

Serenade aan raadslid

En als we spreken van tradities dan springen er twee tradities uit. De één is een serenade brengen aan een gemeenteraadslid afkomstig uit Velddriel die na de gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen en zitting neemt in de raad. Met een grote felicitatie, een boeket bloemen en een lief en hartelijk woordje door de voorzitter worden er enkele nummers gespeeld en natuurlijk een Lang zal zij of hij leven. Uit alle hoeken en huizen komen mensen hierop af.

 

De reveille op Koningsdag

De tweede traditie is het reveille blazen door zes of zeven leden van de fanfare op Koningsdag `s morgens om zes uur. Een traditie, meer dan 30 jaar oud, dat in verre omtrek niet bekend is. Met trompetgeschal worden inwoners wakker geschud. Vóór zes uur is het verzamelen op de Wordenseweg bij schildersbedrijf Poulisse en voorheen zat hier de Boerenbond. Dus bij de spelers was altijd de afspraak; ‘opstellen bij Boerenbond’.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Twee jaar geleden mocht ik een keer verslag doen als correspondent van het Brabants Dagblad en ben vanaf zes uur verschillende keren in en uit de auto gestapt van één van de muzikanten om getuige te zijn, verslag te maken, te genieten en om foto`s te maken.

Als de trompetten klinken vanaf zes uur dan gaat menig gordijn open, staan mensen in nachtkleding met een tipje omhoog van het overgordijn te kijken en te luisteren. Een ander maakt het raam even open en geeft blijk van waardering. Honden blaffen. Een konijn komt uit zijn holletje. De zon komt langzaam op en het dorp ontwaakt. In de buitengebieden komt de natuur tot zijn prachtige kleuren. Het is een belevenis om dit een keer te mogen meemaken.

En de traditie wordt vervolgd met een Wilhelmusborrel bij Riek en Ries Verhoeven die voorheen in het buitengebied woonde en nu midden in het dorp wonen. Hier komen ook de sterke verhalen tot stand. De volgende traditie was altijd een stevig en luxe ontbijt bij Jeanne Verhoeven- Verhoeven die in 2012 hiermee gestopt is. De muzikanten zijn haar nog altijd erkentelijk en dankbaar. Nu is deze traditie overgenomen door Saskia en Simon Commandeur.

Galerij
Categories:: Muziek Velddriel Koningsdag April Koninginnedag Keuze van de redactie

Meer verhalen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer