Een nieuw Koningsdag en dus een heel ander programma voor de Oranjes in Dordrecht. Gaat u alweer hetzelfde doen of weet u het even niet meer? Geen nood, hier 10 tips met leuke, moderne of juist ouderwetse Koningsdaguitjes.

  • Bij het stadhuis in Arnhem start om 12.00 het Arnhemse meisjes happen. Aangezien Koning Willem-Alexander geen spelletjes meer wil doen, steekt Arnhem de oud-Hollandsche tradities in een nieuw jasje.
  • In Apeldoorn blijft traditie gewoon traditie. De vertrouwde kleedjesmarkt gaat 's ochtends om 8.00 van start en gaat door tot 16.00. Heerlijk speuren naar mooie spulletjes dus! De onbetwiste nr. 1 als het gaat om Koningsdagactiviteiten.
  • Iets nieuws, maar toch iets ouds in Beek. Hier wordt voor de eerste keer een Oranje zeepkistenrace gehouden. Jong en oud rijdt dan de Nieuwe Holleweg af. Inschrijven is nog mogelijk, maar gewoon kijken kan ook!

  • 20 jaar geleden gingen alle basisschoolkinderen in Epe zich verkleden om in een optocht naar het gemeentehuis te gaan om daar het volkslied te zingen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer, maar is er nog wel een aubade. Daarna komt iedereen uit het dorp bijeen om te kletsen en om naar muziek te luisteren.
  • Gewoon voor de buis, naar de Koninklijke familie kijken met een oranje tompouce is voor velen ook gewoon de manier om Koningsdag te vieren. Vorig jaar eindigde dit op 2 in de verkiezing van favoriete Koningsdag-traditie.

  • In Doetinchem wordt er voor de 18e keer een samenzangavond georganiseerd. Een harmonieorkest, een koor en dansers van een dansschool nemen u mee in de geschiedenis van de Oranjes. Deze vooorstelling is gratis te beluisteren en te zien op 26 april 20.00 in het Amphion theater.
  • Ook deze is lekker traditioneel en favoriet van u. In Beusichem volgt na de vrijmarkt de traditionele fietsoptocht. Elk jaar worden de fietsen versierd met een bepaald thema. Thema dit jaar: Ouderwets
  • Putten is het op deze dag druk met een optocht van praalwagens. Om 10.15 start deze tocht op de Papiermakerstraat. Voor de rest van de route kijkt u hier.

In 1932 konden de mensen er ook al wat van op vrijmarkten. Toen werd deze dag nog gevierd op 31 augustus n.a.v. de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina.

  • Ook zo genoten van de outfits tijdens de inhuldiging? Dit is alweer twee jaar geleden. In Wageningen hebben ze daar een activiteit bij bedacht. Alle ontwerpers van jong tot oud konden zich inschrijven om mee te lopen in de Maxima en Alexander modeshow. Geheel in Koningsdagoutfit. Deze show start om 14.00 bij de Junushof.
  • DE traditie in Velddriel is de reveille. Om zes uur 's ochtends worden de inwoners van Velddriel wakker geschud met trompetgeschal. Dit wordt gedaan door 6 leden van fanfare La Harpe. Mocht u dit nou wel erg vroeg vinden dan spelen de fanfareleden ook tijdens de aubade en lopen daarna mee met de oranjeoptocht om deze te begeleiden.

Heeft u zelf nog tips of ideeën? Geef het door!

Gerelateerde verhalen

Uw stem in de Koningsdag-poll! Uw stem in de Koningsdag-poll!

Video
Categories:: Redactioneel Koningsdag

Meer verhalen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn