Een nieuw Koningsdag en dus een heel ander programma voor de Oranjes in Dordrecht. Gaat u alweer hetzelfde doen of weet u het even niet meer? Geen nood, hier 10 tips met leuke, moderne of juist ouderwetse Koningsdaguitjes.

  • Bij het stadhuis in Arnhem start om 12.00 het Arnhemse meisjes happen. Aangezien Koning Willem-Alexander geen spelletjes meer wil doen, steekt Arnhem de oud-Hollandsche tradities in een nieuw jasje.
  • In Apeldoorn blijft traditie gewoon traditie. De vertrouwde kleedjesmarkt gaat 's ochtends om 8.00 van start en gaat door tot 16.00. Heerlijk speuren naar mooie spulletjes dus! De onbetwiste nr. 1 als het gaat om Koningsdagactiviteiten.
  • Iets nieuws, maar toch iets ouds in Beek. Hier wordt voor de eerste keer een Oranje zeepkistenrace gehouden. Jong en oud rijdt dan de Nieuwe Holleweg af. Inschrijven is nog mogelijk, maar gewoon kijken kan ook!

  • 20 jaar geleden gingen alle basisschoolkinderen in Epe zich verkleden om in een optocht naar het gemeentehuis te gaan om daar het volkslied te zingen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer, maar is er nog wel een aubade. Daarna komt iedereen uit het dorp bijeen om te kletsen en om naar muziek te luisteren.
  • Gewoon voor de buis, naar de Koninklijke familie kijken met een oranje tompouce is voor velen ook gewoon de manier om Koningsdag te vieren. Vorig jaar eindigde dit op 2 in de verkiezing van favoriete Koningsdag-traditie.

  • In Doetinchem wordt er voor de 18e keer een samenzangavond georganiseerd. Een harmonieorkest, een koor en dansers van een dansschool nemen u mee in de geschiedenis van de Oranjes. Deze vooorstelling is gratis te beluisteren en te zien op 26 april 20.00 in het Amphion theater.
  • Ook deze is lekker traditioneel en favoriet van u. In Beusichem volgt na de vrijmarkt de traditionele fietsoptocht. Elk jaar worden de fietsen versierd met een bepaald thema. Thema dit jaar: Ouderwets
  • Putten is het op deze dag druk met een optocht van praalwagens. Om 10.15 start deze tocht op de Papiermakerstraat. Voor de rest van de route kijkt u hier.

In 1932 konden de mensen er ook al wat van op vrijmarkten. Toen werd deze dag nog gevierd op 31 augustus n.a.v. de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina.

  • Ook zo genoten van de outfits tijdens de inhuldiging? Dit is alweer twee jaar geleden. In Wageningen hebben ze daar een activiteit bij bedacht. Alle ontwerpers van jong tot oud konden zich inschrijven om mee te lopen in de Maxima en Alexander modeshow. Geheel in Koningsdagoutfit. Deze show start om 14.00 bij de Junushof.
  • DE traditie in Velddriel is de reveille. Om zes uur 's ochtends worden de inwoners van Velddriel wakker geschud met trompetgeschal. Dit wordt gedaan door 6 leden van fanfare La Harpe. Mocht u dit nou wel erg vroeg vinden dan spelen de fanfareleden ook tijdens de aubade en lopen daarna mee met de oranjeoptocht om deze te begeleiden.

Heeft u zelf nog tips of ideeën? Geef het door!

Gerelateerde verhalen

Uw stem in de Koningsdag-poll! Uw stem in de Koningsdag-poll!

Video
Categories:: Redactioneel Koningsdag

Meer verhalen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak