Hoefijzerwerpen, luisteren naar de liedjes van Jan van Riemsdijk en roggestoete proeven. Gebruiken, gerechten en de muziek van de Noord-Veluwe die op maandag in Een wagen vol verhalen te zien zijn, kunt u op zaterdag beleven in museumboerderij de Bovenstreek in Oldebroek. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen om kennis te maken met de geschiedenis en de tradities uit de streek. De bijenvereniging Wezep demonstreert het imkerswerk, u kunt onze stadsomroeper ontmoeten en de museumboerderij organiseert speciaal voor deze dag een speurtocht met ludieke vragen, de mensen die de vragen goed beantwoorden mogen meedoen met het dartspel waarmee ze kans maken op een gratis jaarkaart van het museum. 

Ridders vol verhalen

De dag bij de Bovenstreek in Oldebroek is de eerste Gelredag die gekoppeld is aan de uitzending van Een wagen vol verhalen. Afgelopen najaar stonden de dagen in het teken van de uitzendingen van de Ridders van Gelre. De 16 Gelredagen in het najaar werden door ruim 6000 mensen bezocht. De Gelredagen van januari t/m maart worden gehouden op historische locaties in de streek waar de wagen die week rijdt. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis en de tradities. Een combinatie dus van de Ridders van Gelre en Een wagen vol verhalen.

Gelredag op radio

René Arendsen van het programma Ridders van Gelre doet van 8.45 uur tot 13.00 uur verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Hoefijzerwerpen, de stadsomroeper, muziek en Roggestoete

Op 4 januari is bij Omroep Gelderland te zien dat Een wagen vol verhalen door de Noord Veluwe rijdt. Bij de halte op landgoed Vollenhof in Wezep zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven.  

 Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’
 Bovenstraatweg 10A
 8096 PE OldebroekCategories:: Redactioneel Gelredagen Veluwe

Meer verhalen

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters