Een wagen vol verhalen parkeert 18 januari in Rossum bij Zaltbommel. Presentator Renate Schutte gaat het water op om met riviervisser Henk Biesters op de oude manier snoekbaars boven water te krijgen. Met een bootje de Waal over en dan de netten uit. Voor meer informatie over riviervissen kunt u terecht bij het plaatselijke Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

In het Betuwse Opijnen werd vroeger flink gebeugeld, ook op zondagen en dat kon de kerkgang wel eens in de weg zitten. De burgemeester vermaande de plaatselijke horeca en langzaamaan stierf de sport ter plekke uit. Op basisschool De Rietschoof probeert Een wagen vol verhalen met hulp van de Nederlandse Beugelbond het beugelen nieuw leven in te blazen door de jonge leerlingen enthousiast te maken.

Veel kerstsfeer in Ammerzoden

Renate duikt ook in de muziekgeschiedenis en leert meer over de Kerstnachtmuziek in Ammerzoden. De Fanfare St. Caecilia zorgt daar al sinds 1917 voor een heel sfeervolle kerstnacht in de wijde regio. Driekske van Wordragen is de initiatiefnemer van deze sfeervolle traditie, die hij begon om te gedenken dat Nederland ongeschonden de Eerste Wereldoorlog doorstond. De bekende Ammerzooier was dienstplichtig militair in die jaren en de dreiging van de oorlog maakte grote indruk. Eén van de zonen van Driekske vertelt het verhaal op de wagen.

Driekske van Wordragen

Bommels bier en folkrock

Brouwer Sil Stranders-Geluk blies de Bommelse biertraditie weer nieuw leven in. Na meer dan 60 jaar brouwt hij weer bier uit Zaltbommel. Renate ontvangt hem met open armen, de zon schijnt en dan gaat een slokje bier er wel in. Muzikale gast is de folkrock-band Pyrolysis, de jonge muzikanten bezingen hun liefde voor hun woon- en geboorteplaats Zaltbommel. Speciaal voor Een wagen vol verhalen componeerden zij het Engelstalige lied 'Between the rivers'. Ook mooie klanken hoort Renate bij een kort bezoek aan diezelfde stad, het bijzondere carillon in de toren van de Gasthuistkapel slaagt er steeds in om passanten te bekoren. 

Verlichtings-spektakel in Aalst

In Aalst bestaat al sinds de jaren '70 een evenement dat is voortgekomen uit het vroegere corso. Het plaatsje staat bekend om de zogeheten 'Verlichtingsdagen' in het derde weekend van september. Alle inwoners van Aalst spannen zich dan in om hun straat aan te kleden met lichtjes en lampen en 's avonds is het een prachtig spektakel dat veel publiek trekt. Auto's rijden stapvoets door de prachtig verlichte straatjes, die ieder een eigen thema hebben. Organisator is Oranjevereniging Trouw aan Oranje, voorzitter Alfred Sprong komt op bezoek en schijnt Renate bij in de wagen. 

Maandag 18 januari , vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling op tv bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling