Een wagen vol verhalen parkeert 18 januari in Rossum bij Zaltbommel. Presentator Renate Schutte gaat het water op om met riviervisser Henk Biesters op de oude manier snoekbaars boven water te krijgen. Met een bootje de Waal over en dan de netten uit. Voor meer informatie over riviervissen kunt u terecht bij het plaatselijke Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

In het Betuwse Opijnen werd vroeger flink gebeugeld, ook op zondagen en dat kon de kerkgang wel eens in de weg zitten. De burgemeester vermaande de plaatselijke horeca en langzaamaan stierf de sport ter plekke uit. Op basisschool De Rietschoof probeert Een wagen vol verhalen met hulp van de Nederlandse Beugelbond het beugelen nieuw leven in te blazen door de jonge leerlingen enthousiast te maken.

Veel kerstsfeer in Ammerzoden

Renate duikt ook in de muziekgeschiedenis en leert meer over de Kerstnachtmuziek in Ammerzoden. De Fanfare St. Caecilia zorgt daar al sinds 1917 voor een heel sfeervolle kerstnacht in de wijde regio. Driekske van Wordragen is de initiatiefnemer van deze sfeervolle traditie, die hij begon om te gedenken dat Nederland ongeschonden de Eerste Wereldoorlog doorstond. De bekende Ammerzooier was dienstplichtig militair in die jaren en de dreiging van de oorlog maakte grote indruk. Eén van de zonen van Driekske vertelt het verhaal op de wagen.

Driekske van Wordragen

Bommels bier en folkrock

Brouwer Sil Stranders-Geluk blies de Bommelse biertraditie weer nieuw leven in. Na meer dan 60 jaar brouwt hij weer bier uit Zaltbommel. Renate ontvangt hem met open armen, de zon schijnt en dan gaat een slokje bier er wel in. Muzikale gast is de folkrock-band Pyrolysis, de jonge muzikanten bezingen hun liefde voor hun woon- en geboorteplaats Zaltbommel. Speciaal voor Een wagen vol verhalen componeerden zij het Engelstalige lied 'Between the rivers'. Ook mooie klanken hoort Renate bij een kort bezoek aan diezelfde stad, het bijzondere carillon in de toren van de Gasthuistkapel slaagt er steeds in om passanten te bekoren. 

Verlichtings-spektakel in Aalst

In Aalst bestaat al sinds de jaren '70 een evenement dat is voortgekomen uit het vroegere corso. Het plaatsje staat bekend om de zogeheten 'Verlichtingsdagen' in het derde weekend van september. Alle inwoners van Aalst spannen zich dan in om hun straat aan te kleden met lichtjes en lampen en 's avonds is het een prachtig spektakel dat veel publiek trekt. Auto's rijden stapvoets door de prachtig verlichte straatjes, die ieder een eigen thema hebben. Organisator is Oranjevereniging Trouw aan Oranje, voorzitter Alfred Sprong komt op bezoek en schijnt Renate bij in de wagen. 

Maandag 18 januari , vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling op tv bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek