Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers