Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink