Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink