Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen