Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten