Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda