De strijd om het beste streek- of dialectnummer barst los
Wie dacht dat streekmuziek aan het uitsterven is, heeft het mis. De nummers van Normaal, Jovink en Boh Foi Toch zijn wellicht bekend, maar wist u dat er ook heel veel nieuwe streeknummers worden gemaakt? Gelderland zit vol muziek en met name het genre streek,- en dialectmuziek leeft meer dan ooit! Er worden zelfs verschillende wedstrijden georganiseerd om het mooiste streek,- of dialectnummer te schrijven.

Ode aan Gelderland
Tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezing in het provinciehuis in Arnhem werd bekend dat het Toverbaltheater uit Beneden Leeuwen de grote winnaar is van 'Ode aan Gelderland'. In deze wedstrijd werden Gelderse artiesten uitgedaagd om hun gevoel bij Gelderland te vatten in een ode en zo de provincie muzikaal op de kaart te zetten. Met het nummer Gelderland, in de kroon van Nederland van Margriet Eshuijs en Maarten Peters won de theaterwerkplaats voor mensen met een handicap zowel de jury- als publieksprijs.Het dialectenfestival Plat Gespöld

Na het grote succes van vorig jaar besloot het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers samen met streektaalschrijver,- en zanger Frans van Gorkum dit festival opnieuw te organiseren in 2015. Het doel van het festival Plat Gespöld is de streektaal onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De winnaar ontvangt de 'Gelderse Kleiroze'. De vakjury koos de band Cedar Grove tot winnaar 2014. Dit jaar zijn Joop Boxstart, Henry Welling en Kiek now us genomineerd. Op 28 maart maakt de jury, bestaande uit acht radiomakers uit de regio, de winnaar bekend.


width:25%; height:auto;

Dit jaar is er voor de eerste keer ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete nummer. Op 25 april zal de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt worden.


Zaterdag 28 maart in 't Brewinc in Doetinchem
Zaterdag 25 april in De Keizers kroon in Ruurlo

Nieuw onderdeel in Een wagen vol verhalen
In het vorige seizoen van Een wagen vol verhalen was de Liemerse muzikant Joop Boxstart te gast op de wagen vol verhalen, waar hij vertelde over zijn CD 'Disse Kant'. Naar aanleiding van zijn mooie optreden is streekmuziek een nieuw, vast onderdeel in seizoen twee van Een wagen vol verhalen op tv bij Omroep Gelderland. Vanaf 30 maart kunt u wekelijks genieten van een muzikant die zingt over zijn of haar streek! Onder de muzikanten op de wagen zijn een aantal kandidaten van de genoemde dialectfestivals.

width:100%; height:auto;

Categories:: Redactioneel Dialect

Meer verhalen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak