De strijd om het beste streek- of dialectnummer barst los
Wie dacht dat streekmuziek aan het uitsterven is, heeft het mis. De nummers van Normaal, Jovink en Boh Foi Toch zijn wellicht bekend, maar wist u dat er ook heel veel nieuwe streeknummers worden gemaakt? Gelderland zit vol muziek en met name het genre streek,- en dialectmuziek leeft meer dan ooit! Er worden zelfs verschillende wedstrijden georganiseerd om het mooiste streek,- of dialectnummer te schrijven.

Ode aan Gelderland
Tijdens de uitslagenavond van de provinciale statenverkiezing in het provinciehuis in Arnhem werd bekend dat het Toverbaltheater uit Beneden Leeuwen de grote winnaar is van 'Ode aan Gelderland'. In deze wedstrijd werden Gelderse artiesten uitgedaagd om hun gevoel bij Gelderland te vatten in een ode en zo de provincie muzikaal op de kaart te zetten. Met het nummer Gelderland, in de kroon van Nederland van Margriet Eshuijs en Maarten Peters won de theaterwerkplaats voor mensen met een handicap zowel de jury- als publieksprijs.Het dialectenfestival Plat Gespöld

Na het grote succes van vorig jaar besloot het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers samen met streektaalschrijver,- en zanger Frans van Gorkum dit festival opnieuw te organiseren in 2015. Het doel van het festival Plat Gespöld is de streektaal onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De winnaar ontvangt de 'Gelderse Kleiroze'. De vakjury koos de band Cedar Grove tot winnaar 2014. Dit jaar zijn Joop Boxstart, Henry Welling en Kiek now us genomineerd. Op 28 maart maakt de jury, bestaande uit acht radiomakers uit de regio, de winnaar bekend.


width:25%; height:auto;

Dit jaar is er voor de eerste keer ook een publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete nummer. Op 25 april zal de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt worden.


Zaterdag 28 maart in 't Brewinc in Doetinchem
Zaterdag 25 april in De Keizers kroon in Ruurlo

Nieuw onderdeel in Een wagen vol verhalen
In het vorige seizoen van Een wagen vol verhalen was de Liemerse muzikant Joop Boxstart te gast op de wagen vol verhalen, waar hij vertelde over zijn CD 'Disse Kant'. Naar aanleiding van zijn mooie optreden is streekmuziek een nieuw, vast onderdeel in seizoen twee van Een wagen vol verhalen op tv bij Omroep Gelderland. Vanaf 30 maart kunt u wekelijks genieten van een muzikant die zingt over zijn of haar streek! Onder de muzikanten op de wagen zijn een aantal kandidaten van de genoemde dialectfestivals.

width:100%; height:auto;

Categories:: Redactioneel Dialect

Meer verhalen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha