We hebben er even op moeten wachten, maar de zomer lijkt nu toch echt aangebroken. Een zonnetje, een drankje en een goede band; de perfecte ingrediënten voor een geslaagd festival. En laat festivals ook net het thema van de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag zijn. De wagen rijdt door het mooie buitengebied van Hummelo waar gasten onder andere vertellen over het Anhangerschap, de dichter A.C.W Staring en Achterhoeks spelt bier.

Festivals
Elke aflevering van het programma heeft een thema. Met de zomer in opkomst heeft deze aflevering het thema Festivals. De Zwarte Cross is natuurlijk het bekendste festival van Nederland. De grote groep Anhangers ('fans') van Normaal heeft vele gebruiken en tradities rondom de band. Anhanger Jan Greven volgt de band vanaf het eerste begin en vertelt hierover op de wagen. In de uitzending zit ook een reportage over de bouwers van een speciale klasse wagen op de Zwarte Cross.

Naast de verhalen over festivals, gaat het ook over andere tradities uit de regio. Bijvoorbeeld over de Staringavonden die worden gehouden in De Wildenborchse Kapel. Twee avonden per jaar wordt deze dichter herdacht op verschillende manieren. Alma van de Schoot woont in het koetshuis van de Wildenborch en vertelt over de bijzondere avonden. Ook zal zij een gedicht van A.C.W. Staring voorlezen.

Kalfjes keuren
Op onze route komen we een aantal mensen van de Kalveropfokclub uit Bronckhorst tegen. Dit is een organisatie die jaarlijks een fokveedag houdt voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. De jonge kalveropfokkers kiezen hun eigen kalfje uit en deze moeten ze dan helemaal verzorgen: schoonhouden, voederen, wassen, scheren en het kalf leren voorbrengen (een rondje lopen). Hiervan houden ze een boekje bij, waarmee overigens ook nog een prijs te verdienen valt. De jury komt in deze periode twee keer op huisbezoek. Uiteraard laten de jonge deelnemers en hun kalfjes zich van hun beste kant zien in de uitzending! Ook rijdt de Achterhoekse bluesband Cedar Grove mee op de wagen. Zij spelen het nummer 'Zommer'. Bij Bed & breakfast Holtin is voor de gelegenheid een klein festivalterrein opgezet, hier proeven wij spelt bier uit Silvolde en Nozem ijs van IJsboerderij de Steenoven.

En verder: het graandorsen, de modeontwerpster en weer een spannend verhaal van Gery Groot Zwaaftink.

Op tv op maandag vanaf 18.20 uur  bij Omroep Gelderland (elk uur herhaald).


Bekijk hier de hele aflevering.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias