Dieren spelen een belangrijke rol in onze tradities. Vieren doen we met dieren.

Landbouwdieren

Van oudsher hadden dieren vooral een economische functie. Het gaat dan om koeien, schapen, varkens, kippen, ganzen en paarden.  Ze werden verhandeld op traditionele markten, bijvoorbeeld op de paardenmarkt in Hedel of de schapenmarkt in Oldebroek. Ze werden voornamelijk gehouden voor hun wol of voor het vlees.

Er zijn vele verhalen over het slachten van dieren als ambacht (bijvoorbeeld over toen er nog thuis werd geslacht), het eten van vlees in streekgerechten en de gebruiken rondom het keuren van het stukje vlees. Bijvoorbeeld tijdens de slachtvisite of nog voor de slacht, als er met de paasos door het dorp werd gelopen om de vetgemeste koe te showen. 

En dan kennen we ook nog de bruidskoe. Die was niet voor de slacht, maar werd als huwelijkskado meegegeven aan de bruid.

Huisdieren

Honden, katten en konijnen worden gezien als gezelschapsdieren. Eerst werden huisdieren vooral gehouden om hun nut. Bijvoorbeeld als waakhond of een kat tegen de muizen. Huisdieren zijn steeds populairder geworden. Onderzoek laat zelfs zien dat het hebben van een huisdier invloed heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is al sinds 1930 traditie om op 4 oktober, op wereld dierendag je huisdier te verwennen. Vaak hebben de baasjes een hele diepe band met hun huisdier. Dat blijkt wel uit het volgende verhaal.

Vogels

En dan hebben we ook nog allerlei soorten vogels die een rol hebben binnen de Gelderse tradities. Denk eens aan de witte pauwen van Staverden. We kennen natuurlijk allemaal de ooievaar in de tuin bij een geboorte. En wat te denken van het vogelschieten oftewel koningschieten, maar ook de valkerij. In Nijmegen kennen we het Valkhof, dat is genoemd naar de valken die er zo'n 900 jaar gerleden gehouden werden. De bewoner van het kasteel was één van de eersten die zich met deze exclusieve hobby voor de adel bezig hield.  

Dieren op tv
Dieren staan ook centraal in onze aflevering van Een wagen vol verhalen op TV bij Omroep Gelderland op 1 juni. Renate Schutte krijgt een lesje ganzenhoeden. Ganzen zijn van oorsprong typische landbouwdieren. Ze waren goed voor hun veren en vlees. Maar ook de huisdieren komen aan bod. Wat te denken van een dierenfluisteraar die baasjes helpt met hun huisdieren?

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten