Dieren spelen een belangrijke rol in onze tradities. Vieren doen we met dieren.

Landbouwdieren

Van oudsher hadden dieren vooral een economische functie. Het gaat dan om koeien, schapen, varkens, kippen, ganzen en paarden.  Ze werden verhandeld op traditionele markten, bijvoorbeeld op de paardenmarkt in Hedel of de schapenmarkt in Oldebroek. Ze werden voornamelijk gehouden voor hun wol of voor het vlees.

Er zijn vele verhalen over het slachten van dieren als ambacht (bijvoorbeeld over toen er nog thuis werd geslacht), het eten van vlees in streekgerechten en de gebruiken rondom het keuren van het stukje vlees. Bijvoorbeeld tijdens de slachtvisite of nog voor de slacht, als er met de paasos door het dorp werd gelopen om de vetgemeste koe te showen. 

En dan kennen we ook nog de bruidskoe. Die was niet voor de slacht, maar werd als huwelijkskado meegegeven aan de bruid.

Huisdieren

Honden, katten en konijnen worden gezien als gezelschapsdieren. Eerst werden huisdieren vooral gehouden om hun nut. Bijvoorbeeld als waakhond of een kat tegen de muizen. Huisdieren zijn steeds populairder geworden. Onderzoek laat zelfs zien dat het hebben van een huisdier invloed heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is al sinds 1930 traditie om op 4 oktober, op wereld dierendag je huisdier te verwennen. Vaak hebben de baasjes een hele diepe band met hun huisdier. Dat blijkt wel uit het volgende verhaal.

Vogels

En dan hebben we ook nog allerlei soorten vogels die een rol hebben binnen de Gelderse tradities. Denk eens aan de witte pauwen van Staverden. We kennen natuurlijk allemaal de ooievaar in de tuin bij een geboorte. En wat te denken van het vogelschieten oftewel koningschieten, maar ook de valkerij. In Nijmegen kennen we het Valkhof, dat is genoemd naar de valken die er zo'n 900 jaar gerleden gehouden werden. De bewoner van het kasteel was één van de eersten die zich met deze exclusieve hobby voor de adel bezig hield.  

Dieren op tv
Dieren staan ook centraal in onze aflevering van Een wagen vol verhalen op TV bij Omroep Gelderland op 1 juni. Renate Schutte krijgt een lesje ganzenhoeden. Ganzen zijn van oorsprong typische landbouwdieren. Ze waren goed voor hun veren en vlees. Maar ook de huisdieren komen aan bod. Wat te denken van een dierenfluisteraar die baasjes helpt met hun huisdieren?

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer