Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders