Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak