Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis