Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius