Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins