Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld