Versieren, zingen, cadeautjes, ontbijt op bed, trakteren en kaarsjes uitblazen. Allemaal tradities die met verjaardagen te maken hebben. Elk gezin geeft daar hun eigen draai aan.

Zo mocht de heer Wijnhoud vroeger als jongetje altijd kiezen wat hij wilde eten op zijn verjaardag. Omdat hij in de winter jarig is gaf hij altijd de voorkeur aan boerenkool. Later toen hij getrouwd was heeft zijn vrouw de traditie over genomen. Als zijn kinderen en kleinkinderen nu op zijn verjaardag komen staat er altijd boerenkool op het menu.

Ook bloemen horen bij verjaardagen. De rode roos wordt op Valentijnsdag veel gegeven maar doet het ook op verjaardagen goed. De heer Gwedelidze geeft zijn dochter altijd een grote bos rode rozen. Het aantal rozen is altijd gelijk aan het tiental van haar leeftijd, de aanvullende jaren in de vorm van een andere bloem.

Ben je vrouw, wordt je 50 en woon je in de omgeving van Braamt dan kan het zo maar zijn dat er een levende Sarah in je tuin komt. Een goede kennis vermomd zich en komt een paar uur bij je in de tuin zitten. Bedoeling is dat er geraden wordt wie het is. Zo zat de vriendin van Anita Berntsen een aantal uur bij haar in de tuin.
'Rond 4 uur zat er weer een levende Sarah in mijn tuin! Raden, raden, raden! Ruiken, proeven, kijken, blazen! Het hielp echt niet! En wat was ze mooi aangekleed! Een ECHTE!! SARAH!!! Wat hebben wij gelachen.'

In de aflevering van Een wagen vol verhalen op tv van 11 mei gaat Renate in Oosterbeek de straat op om te horen hoe verjaardagen daar gevierd worden. Daar hoort het uitblazen van een kaarsje in elk geval bij!

Wat zijn uw verjaardagstradities? Kennen we in Gelderland bijvoorbeeld Ossenfeesten? Heeft u een bijzondere manier van feliciteren? Geeft u altijd hetzelfde kado? Of viert u uw verjaardag op een bijzondere manier? En wie kent de halve Abraham of Sarah? Vertel het ons.

Categories:: Redactioneel Verjaardag

Meer verhalen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid