Het carnaval staat voor de deur en dus is het feest in Een wagen vol verhalen. De uitzending komt maandag uit het Rijk van Nijmegen en daar weten ze wel wat carnaval vieren is. Kinderen vertellen in het gebruikenluik waar carnaval vandaan komt en het zangduo Alt van Huus uit Groesbeek zet de boel op z'n kop. Compleet met polonaise!

Marc Wouters en Francois van Egeren vormen samen het duo “Alt van Huus”, Groesbeeks voor altijd van huis. Het duo is dan ook al 15 jaar actief als als zangduo. Ze zijn bekend van carnavalsliedjes in het Groesbeekse dialect zingen tijdens het jaarlijks Groesbeekse carnavalschlagerfestival en de vele carnavalsactiviteiten die daaraan verbonden zijn.

Pindasoep
Corry Vermeulen uit Beek Ubbergen houdt de traditie van de inmiddels overleden Pastoor Wesseling in stand. Deze pastoor diende in Ghana en bij terugkomst in Nederland kookte hij pindasoep voor de carnavalsvereniging in Beek. Al jaren komt de vereniging voor de optocht een borrel drinken bij Corry en smullen van de pindasoep.

Koortsboom

Het volksgeloof vertelt dat als een lapje stof aan een speciale boom in Overasselt wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de koorts verdwijnt. Het lapje draagt de koorts over aan de boom en moest wel in aanraking komen met de patiënt, het was vaak een stukje van een kledingstuk.

Slipjacht
Renate duikt in de wereld van de jacht, ze trekt een spoor voor de honden en duikt in de gebruiken rondom de jacht.

Letste Mert

Renate gaan niet alleen op jacht, ze koopt ook een koe, tenminste..... ze doet een poging. Bij haar in de wagen een handelaar die zijn vee verkoopt op de Letste Mert in Druten. De boer die daar zijn vee verkocht moest dan naar goed gebruik de kopende partij een borrel aanbieden, echter waren er soms zoveel koeien verkocht dat het aanbieden van een borrel geen haalbare kaart meer was. Zo ontstond het zegengeld, geld dat in de pot werd gedaan om zo de boer veel geluk te wensne met de aanschaf van het nieuwe vee.

De Kleeftocht
John Verheijden is met nog twee andere studenten in 1976 gestart met het lopen van een zelf bedachte “kleeftocht”. De Brabantse studenten miste het platteland toen ze in Nijmegen gingen studeren en daarom besloten ze op een zaterdag om naar Kleef te gaan wandelen. Elk jaar organiseren ze deze tocht in het eerste weekend van november.

Twee bewonders van het Hofke uit Beek Ubbergen laten de leerlingen van de tegenovergelen basisschool de Biezenkamp zien welke spelletjes er vroeger op het schoolplein gespeeld werden.

En Tingieter Martijn van Zon, leerde het vak van zijn oom, hij is een creativeling die het mooi vindt om van niets iets te maken. Maandagavond op tv zijn passie.

Genoeg reden om te kijken: maandagavond, 1 februari vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Spelletjes Carnaval Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd