Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak