Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman