Eric Borrias, verteller van een wagen vol verhalen, is in Utrecht gekozen tot verteller van het jaar. Borrias was één van de twee vertellers van de eerste twee seizoenen van Een wagen vol verhalen en nog steeds als ambassadeur verbonden aan het project. Tijdens het jaarlijkse Vertel Event van de Stichting Vertellen werd hij unaniem door de vakjury verkozen. Eric zal komend jaar in Nederland en Vlaanderen optreden als ambassadeur van het vertellen.

Eric Borrias, geboren en getogen in Utrecht maar inmiddels al jaren woonachtig in Culemborg, is een succesvol en veelgevraagd verteller. Hij wordt door publiek, pers en vakgenoten geroemd om zijn theatrale vertelvoorstellingen. 

Eric zegt zelf dat hij niets anders kon dan verhalen vertellen. Zijn broers en zussen werden er gek van, maar Eric bleef vertellen, in de schoolkrant of in een cabaretgroepje van Scouting. In 1980 gaat hij in Tiel wonen, daar haakt hij aan bij het vertellerscollectief oRare. Binnen het theater speelt hij verschillende rollen en hij ontwikkelt zijn solovoorstellingen. Die zijn veelal gebaseerd op bekende (kinder)boeken zoals De brief voor de koning, Reis om de wereld in 80 dagen, Erik of het klein insectenboek, De scheepjongens van Bontekoe en het meest recent: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Eric Borrias zat zelf een aantal jaren in het bestuur van de landelijke stichting vertellen, daar riep hij ook de prijs in het leven die hij zaterdag zelf in ontvangst mocht nemen.

Enkele motivaties uit het juryrapport:

Eric Borrias behoort al jaren tot de top van het Nederlandstalige vertellen. Hij weet een groot publiek te bereiken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het op de kaart zetten van het vertellen in Nederland.

Vanaf de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot een begenadigd verteller die jong en oud meeneemt naar andere werelden. Zijn stijl is theatraal, zonder dat hij de authenticiteit uit het oog verliest.

De precisie waarmee hij zijn voorstellingen opbouwt is ongekend. Hij staat altijd in volledig contact met zijn publiek. Dat bleef niet onopgemerkt. In 2007 werd Eric voor zijn voorstelling ‘Binnen de poorten’ (naar het boek van Jules Schelvis) onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning.

Kijk meer verhalen van Eric Borrias terug op ons youtubekanaal. Zondagochtend 11.00 uur is Eric Borrias te gast bij In Gelderland Live.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst